Работещите в Българското национално радио (БНР) излязоха вчера на протест

...
Работещите в Българското национално радио (БНР) излязоха вчера на протест
Коментари Харесай

В БНР искат 7 млн. лева за по-високи заплати

Работещите в Българското национално радио (БНР) излязоха през вчерашния ден на митинг в страната, а в София блокираха бул. " Драган Цанков ". Исканията им са за нарастване на заплатата с към 25 на 100, защото главната им сега е сред 1000 и 1400 лв.. Протестът е проведен от синдикатите КНСБ и КТ " Подкрепа ". Според протестиращите заплатите им не са променяни от 2020 година
Необходими са 10 млн. лв. повече в бюджета на БНР, сподели генералният шеф на медията Милен Митев, който също се включи в митинга. 
От тази сума 7 млн. лв. са нужни, с цел да се усилят заплатите, а другите средства ще бъдат за възобновяване на техниката и други финансови разноски.
" От една страна, скърбя, че се стига до обстановка, в която публицисти, музиканти и изобщо работещи в радиото са взели решение да излязат на митинг, тъй като това демонстрира дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, би трябвало да отбележа, че в границите на един доста дълъг интервал от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна ", съобщи още Митев.
Служителите на Радио Стара Загора също се включиха в протестната самодейност на синдикалните организации и професионалните обединявания в БНР под наслов " За почтено възнаграждение на работещите в Българското национално радио ".
От 2009 до 2011 година бюджетът ни е понижен с над 25%. До ден сегашен той даже не се е върнал на равнищата от 2009 година Всички знаем каква е инфлацията, оттогава съгласно Националния статистически институт тя доближи 52 на 100 ", сподели ръководителят на синдикалната организация на КТ " Подкрепа " в Стара Загора Димитър Димитров.
Работещите във варненското радио не стачкуваха отвън студиото, само че във всички осведомителни излъчвания в ефира на Радио Варна водещият четеше следния текст: " Работещите в Радио Варна показваме своята безапелационна позиция, с която настояваме за почтени оценка и възнаграждение на положения от нас труд ".
Екипът на Радио Пловдив се включи в митинга на работещите във всички структури на БНР за по-достойно възнаграждение. Те излязоха пред постройката на радиото и издигнаха плакати с надписи " Протест ". По думите им множеството от работещите в медията съвместяват по няколко длъжности - публицистите са водещи, кореспонденти и работят в уеб страницата, тонрежисьорите са и музикални редактори, и водещи на излъчвания. 
Служители на БНР в Радио Кърджали също излязоха на митинг, с което се причислиха и поддържаха сътрудниците си в столицата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР