Работещите млади висшисти на позиции, които не изискват висше образование

...
Работещите млади висшисти на позиции, които не изискват висше образование
Коментари Харесай

Работещите млади висшисти на позиции, които не изискват висше образование са под 46%

Работещите млади висшисти на позиции, които не изискват висше обучение са под 46%. Това регистрира рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас.

За съпоставяне в предходни нейни издания те са били 54 на 100. През тази година има най-малко две позитивни трендове във висшето обучение – по-добра реализация на приключилите и увеличение на научните изявления, съобщи министърът на образованието Сашо Пенов при представянето на тазгодишните резултати.

СУ " Св. Климент Охридски " се класира преди всичко в 21 професионални посоки от общо 28, с които взе участие в класациите, сочат още данните.

Техническият университет в София е преди всичко в 6 професионални посоки от общо 9, с които взе участие, а Медицинският университет в София е първи в четири посоки от общо 5 в класациите.

Най-много студенти се образоват в Софийския университет – близо 20 хиляди, следван от Пловдивския и УНСС. Любопитно е, че в СУ учат повече студенти, в сравнение с в 22-та университета с минимален брой студенти в страната, взети дружно.

Трите най-масови професионални посоки през 2022 година са същите като през предходната година - стопанска система, педагогика и медицина, регистрират още данните от тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас.

Рейтинговата система съпоставя представянето на 52 висши учебни заведения в границите на 52 професионални посоки на основата на десетки индикатори, измерващи разнообразни аспекти на образователния развой, научната активност, образователната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и районната значителност на висшите учебни заведения, както и реализацията на приключилите на пазара на труда.

Проф. Пенов означи, че рейтинговата система е от голяма важност и за факултетите, с цел да могат да изготвят своите проекти за акредитация. Той означи, че понижава броят на зрелостниците, които избират да учат в чужбина, а се усилва делът на задграничните студенти в България. Образователният министър акцентира, че е доста значимо да се построи ефикасна връзка сред образованието, науката и бизнеса.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР