Работещите майки имат доста трудности в ежедневието. Те рядко могат

...
Работещите майки имат доста трудности в ежедневието. Те рядко могат
Коментари Харесай

4 начина, по които майките да балансират работата и грижите за децата

Работещите майки имат много компликации в всекидневието. Те рядко могат да се посветят напълно на работата или развъждането на детето и крайният резултат е изтощена и недоспала мама, която не се усеща пълноценна на нито един „ фронт”. Знаем, че да си щастлива, уверена и спокойна работеща майка не е елементарно начинание. Но пък има трикове, които безспорно оказват помощ при „ жонглирането”.

Отървете се от майчината виновност

Майките постоянно се усещат като „ предатели”, когато би трябвало да се върнат на работа след майчинство. А още по-често получават неодобрителни погледи, тиктакане с език и реплики от сорта на „ Ами детето ти кой ще го гледа?” Чудим се за какво този стандарт към момента участва в нашето прогресивно общество? Някои дами нямат финансова опция да гледат детето си две и повече години, а други вземат решение да се върнат на работа, тъй като не желаят да се откажат от кариерата си. Каквато и да е повода, решението да бъдете работеща майка е избор, с който би трябвало да се гордеете. Бъдете уверени, че вършиме най-хубавото за цялото си семейство, в това число и за себе си.

Пестете време

Не се опитвайте да сте изрядна стопанка, съвършена майка и „ чиновник на месеца”, в случай че просто сте на лимита на силите си. Вместо това, планирайте стратегически дейностите си и не губете ненужно време. Пазарувайте хранителни артикули онлайн, поръчвайте храна от близкия ресторант, когато нямате време за готвене или пък помолете съседката да ви помогне с миенето на прозорци. Никой няма потребност от това да сте съвършена.

Намерете ясла/детегледачка, на която вярвате

Да знаете, че детето ви е в любяща среда, е от решаващо значение да сте спокойни и пълноценни, когато сте на работа. Намерете детегледачка, ясла или родственик, на които имате цялостно доверие. Не тръгвайте на работа още в деня на разлъка, оставете си интервал на акомодация.

Говорете намерено с работодателя си

Всички знаем какъв брой постоянно се постанова майката да взима болнични, до момента в който детето е още малко. Бъдете открити с работодателя си и помолете за по-гъвкаво работно време. Разбира се, това напълно не значи, че няма да сте продуктивни в офиса. Напротив, проучване демонстрира, че точно дамите, които скоро са се върнали от майчинство, са най-амбициозните чиновници. Те са по-склонни да пропущат обедните почивки и да идват по-рано на работа.

Редактор: Елица Христова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР