Работата от вкъщи ще продължи да се прилага в следващия

...
Работата от вкъщи ще продължи да се прилага в следващия
Коментари Харесай

Какви мерки предприемат компаниите у нас, за да оптимизират на разходите в момент на криза?

Работата от у дома ще продължи да се ползва в идващия месец. В бъдеще се чака да се усили делът на фирмите (от 5% на 14%), които считат да преустановят заплащането на наеми, режийни разноски и към контрагенти. 9% от фирмите не са решили какво ще подхващат, а 7% ще понижават работни заплати и/или ще вкарат насилствен отпуск. Това открива изследване на компанията Colliers International. То е извършено измежду компании от пазара на офис площи в България. Над 65% от участващите в изследването компании са от ИТ бранша у нас.

Почти половината от тях не регистрират значително отражение на здравна рецесия върху бизнеса им за момента. 50% от фирмите в изследването чакат отрицателно въздействие на рецесията в границите на идващите от 9 до 18 месеца, най-много тъй като обслужват и директно наранени браншове. 19% смятат, че няма да настъпи особена смяна в бизнеса им. На кратковременен положителен резултат се надяват 16% от фирмите въз основата на сферата, в която работят.

98% от фирмите споделят, че няма да се възползват от оповестените от страната ограничения, които се одобриха за подкрепяне на българския бизнес, заради неприложимостта им за техните бизнеси, открива Colliers.

Мярката работа от у дома е осъществена в друга степен от участниците - над 80% са съумели да я вкарат за съвсем цялата компания, 16 на 100 са я въвели за повече от половината чиновници, останалите 2% са я приложили за дребна част от екипа - сред 26-50%.

Мнозинството от фирмите са ползвали и преди практиката да работят отдалечено. Всички компании, взели участие в изследването, са приложили мярката работа от у дома. Другите подхванати ограничения включват прекъсване на заплащането на наеми и режийни разноски, както и на заплащания към контрагенти (5%).

Едва 2% ще подхващат стъпки за редуциране на личния състав. 2% от фирмите обмислят морски като понижаване на заплати. Също 2% от запитаните считат да закрият компанията си в България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР