Работа по изграждане на три тунела под Стара планина и

...
Работа по изграждане на три тунела под Стара планина и
Коментари Харесай

Третият тунел под Стара планина ще е по магистрала Черно море |

Работа по създаване на три тунела под Стара планина и цялостен одит на градежа и ремонт на пътищата, автомагистралите и инженерните уреди към тях, са главните цели на Министерство на регионалното развитие, сподели пред публицисти Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството.

Има проблеми с узаконяването на автомагистралите, свързани с проектирането, с отчуждителни процедури и Оценка на въздействието върху околната среда, уточни министърът. Незаконно строителство на автомагистрала " Хемус " на думи и де факто има, само че по документи няма, сподели Караджов в отговор на журналистически въпрос. Задава се проблем с индексирането на цените на строителните действия, които пътните компании започнаха да желаят, добави той.

Трите тунела са при проходите Петрохан, Шипка и този, който ще е част от автомагистрала " Черно море ".

Проектите за тунели под проходите Петрохан и този по автомагистрала " Черно море " са в доста начална фаза и едвам след една- две години може да се премине към възлагане на действия. Тунелът под Шипка е в по-напреднала фаза. За мен беше изненада, че пътното платно в тунела ще е единствено с две ленти. Мисля, че тунелът трябваше да е с двулентово придвижване в едната посока, сподели Караджов.

Ще се прави одит и проверка на настоящата поддръжка на пътищата и новото строителство, правено през последната година.

За поддръжка на пътищата нормално се отделят 300 милиона лв., като всички са наясно, че са нужни 1,2 милиарда лв.. Тези пари нормално се изсипват в края на годината от остатъка в бюджета, само че към този момент няма да е по този начин, уточни министърът.

Министерство на регионалното развитие планува да даде тази година 2,8 милиарда лв. за ремонт на над 3000 километра пътища, в това число и на 163 километра автомагистрали. Парите и дейностите за този ремонт ще бъдат заложени в бюджета за тази година, уточни той.

Основен приоритет на Министерство на регионалното развитие във ВиК бранша е да има чиста вода за пиянство. Досега главните старания са били към отпадните води. През ВиК холдинга ще се търсят пари за планове за филтриране на водата, посочи Караджов. Засега цената на водата е контролирана от КЕВР и ще се търси метода за компенсиране на цената на електрическата енергия, платена от ВиК сдруженията и те да не излизат на загуба.

Ще желаеме понижаване на загубите за вода по водопроводната мрежа. Средноевропейският % за загуби е 35, само че ние доста мъчно ще стигнем до това равнище, сподели Караджов. Във работата на ВиК сдруженията ще се предизвиква повишението на енергийната успеваемост и включване на възобновими енергийни източници.

Ще се работи и за разделянето на битовата канализация от тази, която събира дъждовната вода. Сега, при проливни дъждове, пречиствателните станции се претрупват с дъждовна вода и дефектират, уточни Караджов.

Той добави и че ще се усили обсега на тол мрежата на пътищата по които се движат тежкотоварните камиони. В тях ще се включат и пътища от второкласната пътна мрежа. Това евентуално ще стане след първото тримесечие.

Засега пътната такса няма да се подвига, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Санирането на жилищните здания също ще е във фокуса на вниманието на Министерство на регионалното развитие, тъй като интереса на хората към тази стратегия е доста огромен, уточни министърът.

В идейна фаза е и градеж на четири моста по река Дунав при Силистра, Русе, Никопол и Оряхово и още един, дублиращ Аспаруховия мост, който да поеме трафика на автомагистрала " Черно море ", сподели Караджов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР