Путин току-що върна руската икономика в 1991-ва, коментира финансистът Никола

...
Путин току-що върна руската икономика в 1991-ва, коментира финансистът Никола
Коментари Харесай

Никола Янков: Путин върна руската икономика в 1991 г.

" Путин преди малко върна съветската стопанска система в 1991-ва ", разяснява финансистът Никола Янков във Facebook. Повод за коментара му е указът на съветския президент, който подрежда заплащанията по всевъзможни облигации в непозната валута (и държавни, и корпоративни) да се правят в рубли по сметки в съветски банки.  " Мениджърите в " Газпром, " Лукойл " и " Норилски никел " несъмнено са шокирани от новината ", написа Янков. 

 

" Това били контрасанкции и по този начин щял да удари вложителите от неприятелските страни. Руснаците си мислят, че по този начин ще избегнат дифолт. За тяхно страдание обаче това си е чисто нарушаване на облигационните контракти и си е 100% дифолт. По този безразсъден метод той банкрутира на процедура всички огромни съветски компании с облигации в евро, долари или каквато и да е валута, друга от рубли ", показва Янков, който е някогашен зам-министър на финансите. И разяснява за какво приказва за банкрути и дифолти: 

" Мениджърите в " Газпром, " Лукойл " и " Норилски никел " несъмнено са шокирани от новината. Те биха предпочели да се разплатят с кредиторите си (или най-малкото да се договорят), с цел да продължат да оперират, вместо да изпадат в несъблюдение. А те евентуално могат да се разплатят - изключително при тези високи цени на суровините. Сега ще ги разкостят на всички места по света. До месец ще има каузи за неплатежоспособност против всички съветски емитенти в съдилищата по облигационна пълномощия. А те са главно в Лондон, Ню Йорк, Париж, Амстердам, Люксембург и Дъблин. Механизмът е автоматизиран, защото банките-депозитари и платежни сътрудници на облигационерите са длъжни по закон да защитят техните ползи и да започват делата. Всичките активи на съветските емитенти отвън Русия (вкл. банкови сметки) ще бъдат блокирани в интерес на кредиторите им, всички отговорности ще станат предварително изискуеми (поради cross-default клаузи) и всички кредитни линии анулирани. От това по-голям автогол надали може да има. Не им трябват повече наказания, самосанкционираха се задоволително. Но по този начин е, като те ръководят КГБ-исти ", приключва коментара си Янков.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР