Путин няма да се задоволи с Донбас - иска цяла

...
Путин няма да се задоволи с Донбас - иска цяла
Коментари Харесай

Шолц се престраши да отиде в Киев. Но има ли стратегия за Украйна?


Путин няма да се задоволи с Донбас - желае цяла Украйна. Той не желае мир, а война, с цел да промени Европа за дълго време напред. Тази война ще се води по всевъзможен начин – стопански и финансови, написа за Дъждовни води Й. Химелрайх.

Германският канцлер Олаф Шолц

След повече от 110 дни, повече от 110 дни най-брутално заличаване на цели градове и хората в тях, немският канцлер Олаф Шолц събра целия си политически кураж да отиде в Киев – дружно с италианския министър председател Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон. Тази тяхна визита, за която от дълго време беше време, е силен знак за взаимност с Украйна. Но даже и закъсняло, визитата е значимо обръщение за Путин, което има повече тежест от всяко телефонно позвъняване.

Шолц искаше да иде в Киев, единствено в случай че може да реализира съответни резултати. В този смисъл е любопитно какво ще донесе визитата на канцлера в този момент. Ако Украйна желае да продължава да се отбранява, което се допуска, че е задачата на тримата европейски водачи, то. И, несъмнено, от муниции за него.

Нерешителна политика на увъртания и лавиране
Редакцията предлага
Доставките на към този момент си остават единствено неизпълнени обещания. Най-модерната и незабавно нужна система за противовъздушна защита Iris-T SLM, която той даде обещание на 1 юни, няма да бъде разполагаем в продължение на месеци. Във вторник обещаната доставка на четири ракетни установки " Марс II " беше понижена още веднъж на три.

Англия, Норвегия, Полша, Чехия, Словакия и доста други страни към този момент доставиха тежки оръжия. Германия, водещата икономическа мощ в Европа, не е предоставила нищо от този диаметър. Политиката на Шолц във връзка с Украйна наподобява на лавиране сред упованията на НАТО и настроенията на миролюбивите политици от Социалдемократическата партия.

Тази политика е резултат не просто от неприятна връзка, само че на нея ѝ липсва и тактика за защита: какви финансови запаси, какви оръжия, за какъв интервал от време и с каква съответна цел желаят да употребяват Шолц и другите европейски водачи, с цел да може Украйна да се отбрани?

Мир с тази Русия не е вероятен

Това изисква почтена и трезва оценка на политическата и военната обстановка. В средносрочен проект Путин няма да се задоволи със - той желае цяла Украйна, даже доста повече. През предходната седмица съветският президент даже се съпостави с, който е желал да си върне и консолидира елементи от Швеция по време на 20-годишната Скандинавска война. Изявленията му би трябвало да се одобряват съществено, а не да се отхвърлят с лека ръка като съветски фантазии за велика мощ.

Мирът в Европа не е вероятен с тази Русия, той трябва да се пази в трансатлантическата общественост против тази страна. Путин не желае мир, а война, той желае да промени Европа – за десетилетия напред. Войната ще се води и с всички стопански и финансови средства, което ще има осезаеми последствия за всяко европейско домакинство.

Докога Европа ще може да носи това задължение?

В кратковременен проект най-големият триумф на Украйна в изтощителната война в Донбас ще бъде да попречи на съветската войска да навлезе още по-навътре в страната през тази година. В края на краищата армията на Путин също се нуждае от глътка въздух след, с цел да възвърне армията си в Донбас.

Германският политолог Йорг Химелрайх

Това би бил моментът за краткотрайно преустановяване на огъня, което президентът Зеленски несъмнено би трябвало да бъде уверен да одобри със западни гаранции за сигурност - колкото и мъчно да му е да го направи.

Но факторът време играе извънредно значима роля: какъв брой време е належащо на Путин за превъоръжаване? Кога най-сетне Украйна ще получи оръжията, от които незабавно се нуждае? Колко време ще е належащо на НАТО и на Бундесвера, с цел да станат още веднъж отбранителни и да са подготвени за тази дълга война? И докога европейските общества ще устоят на икономическите тежести?

би трябвало да приготви германците за този сюжет, който беше единствено в резюме обрисуван обществено, с цел да поддържат те неговата политика. Това обаче не става с политическо лавиране, би трябвало политическо водачество.

* Йорг Химелрайх е афилиран професор във Висшето учебно заведение по търговия в Париж (ESCP), кампус Берлин. Още през 2007 година в обява за авторитетното списание  " Международна политика " той предизвести за рисковото държание на Владимир Путин
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР