Путин е брутален агресор, но не е луд, казва генерал

...
Путин е брутален агресор, но не е луд, казва генерал
Коментари Харесай

Отговорът ще бъде опустошителен за Русия. И без ядрено оръжие.


Путин е жесток агресор, само че не е вманиачен, споделя военачалник Бен Ходжис. Според него е малко евентуално Русия да разпали нуклеарна война. Но в случай че се стигне до такава степен, Западът ще отговори - и този отговор ще бъде унищожителен за Русия.

Кадър от военния церемониал на 9 май в Москва

Американският военачалник Бен Ходжис беше до 2017 година главнокомандващ на войските на Съединени американски щати в Европа. 64-годишният офицер от запаса е женен за германка и живее във Франкфурт на Майн. В обстойно изявление за авторитетното немско издание " Ди Цайт " генералът разяснява и.

" Отговорът ще бъде унищожителен за Русия "

Ходжис гледа съществено на опасността, само че все пак счита, че нуклеарен удар е малко евентуален - тъй като не носи на Путин тактическо преимущество. Генералът въпреки всичко предизвестява, че при положение на нуклеарен удар Западът и НАТО ще отговорят.

" А отговорът ще бъде унищожителен за. Впрочем, въобще не се постанова този отговор да бъде нуклеарен. (…) Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители Ф-35 могат да унищожат съветските подразделения в Украйна - това няма да отнеме доста време. може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още много други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде унищожителен за съветската войска. И то без потребление на нуклеарно оръжие. "

Генерал Бен Ходжис; архивна фотография
Редакцията предлага
В отговор на въпроса дали Путин работи рационално, военачалник Ходжис споделя убеждението си, че съветският водач в последна сметка няма да рискува разпалването на нуклеарна война.

" Той е жесток агресор, само че не е вманиачен. Освен това в близост му има хора, които би трябвало да знаят, че животът продължава и след Путин. Защото. Освен това допускам, че нашето държавно управление е дало ясно на Кремъл да разбере какво ще се случи, в случай че някой. "

Журналистите от " Ди Цайт " напомнят на генерала възгледа на немския мъдрец Юрген Хабермас, че никой не може да завоюва война против една нуклеарна мощ. В отговор Ходжис разяснява:

" Според съветската нуклеарна теория нуклеарно оръжие може да се употребява единствено в случай че някой нападне Русия. Но ние не заплашваме Русия. Най-важното е ясно да покажем, че твърдо оставаме оттук алената линия. Тази война няма да докара до навлизане в Русия. НАТО няма безусловно никакъв интерес към каквото и да било парче от Русия. "

" Надцених руснаците "

От обявата в " Ди Цайт " научаваме, че преди време Бен Ходжис е разгласил съвсем пророческа книга. В нея той разказва по какъв начин след една пандемия, изтощила Европа и Съединени американски щати, Русия и Китай се съюзяват и атакуват отслабените страни от НАТО. Как самият създател гледа в този момент на тези свои предсказания?

" Надцених руснаците ", споделя той. " Знаех, несъмнено, че и във властта, и в армията има корупция. Не осъзнавах обаче какъв брой надълбоко е това тресавище. Очевидно доста хора са прибрали много пари в джоба си, а бойците въобще не са получавали това, от което са имали потребност. Като го премислям в този момент – всичко си съответствува. Ако деликатно проучваме съветските интервенции от последните години – Грузия, Сирия, Крим – незабавно ще забележим, че в бойните дейности взе участие единствено дребна част от въоръжените сили на Русия, най-много десантчици, специфични елементи и. По-голямата. "

По-нататък в изявлението Ходжис споделя за доста забавния си диалог с тогавашния главнокомандващ на финландската войска:

" Попитах го за какво съгласно него руснаците не активизират и запасняците. А той ми изясни, че множеството от тези резервисти нямат нито снаряжение, нито са подготвени, а и въобще не считат, че са длъжни. С други думи, няма някакви дивизии, които единствено чакат да бъдат пратени на фронта. Според досегашните калкулации руснаците са в положение да съберат 900 000 боеспособни бойци, през днешния ден обаче мисля, че надали са повече от 500 000. Просто Путин има прекомерно доста мъртви души в армията си. Това е разследване от класическа корупция. Генералите декларират, че би трябвало да заплащат на толкоз и толкоз бойци, само че в действителност заплащат на не повече от половината. Останалите пари прибират началниците. "

" Може да стане още по-ужасяващо "

Към края на изявлението Бен Ходжис цитира един прочут немски военноначалник от по-миналия век:

" Пруският военачалник и боен теоретик Карл декор Клаузевиц написа, че при всяко нахлуване идва един върховен миг, когато нападателите губят силата за по-нататъшно нахлуване. Според мен сега руснаците претърпяват тъкмо този върховен миг. В околните седмици украинците могат да стартират контранастъпление. Обаче: когато руснаците осъзнаят, че са достигнали кулминационната точка, тогава те ще стартират да нанасят още по-тежки удари с това, с което разполагат, т.е. - с още повече артилерия. И ситуацията може да стане още по-ужасяващо. "

*****

Вижте и това видео:
Бруталните наемници от съветската група " Вагнер ": кои са тези мъже
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР