Путин беше тръгнал да сваля властта в Украйна, но вчера

...
Путин беше тръгнал да сваля властта в Украйна, но вчера
Коментари Харесай

В Русия "всичко върви по план"

Путин беше тръгнал да смъква властта в Украйна, само че през вчерашния ден неговата война за малко да смъкна властта в Русия.

До през вчерашния ден Пригожин се подиграваше на непрекъснатия рефрен на Путин " Всичко върви по проект! ", с цялостно съображение. Но нощес и той произнесе същите тези " руски " думички. Путин сподели тази неистина за пръв път, когато военната му колона удари обратно от Киив. Пригожин я сподели, когато военната му колона удари обратно от Москва. Разликата е, че когато Путин отстъпи в Украйна, успеха беше на Зеленски - само че когато Пригожин отстъпи в Русия, успеха не беше на Путин. Имаше смо загуба, умножена по две - за двамата.

 Как Пригожин поведе протест и го спря за 24 часа: най-важното до момента Как Пригожин поведе протест и го спря за 24 часа: най-важното до момента

Пред " всички руснаци ", в свръхизвънредно президентско послание, в миг, когато тотално обърканите от метежа хора чакаха да видят водач, който да им каже ясно какво е станало и да ги поведе - от всеки екран във всеки дом той излъчи комплициране и нерешителност. " Някакви хора - няма да ви кажа кои - вършат нещо неправилно - няма да кажа какво - само че вие спете умерено, нужните заповеди са дадени. " Подир което изчезна от радарите.

За елементарен човек това може да е отиване на уикенд отвън града. За диктатора на втората по мощ тирания след Китай това е безконтролно бягство. Ако се бе качил на някоя годна за придвижване " Армата " и бе тръгнал против пригожинци, може би и на него щеше да му ръкопляска " народът " - както ръкопляскаха на тях, когато напускаха завзетите съветски градове. Отсега нататък Путин ще чува ръкопляскания единствено от лакеи и юродиви. Прогнозата на болестта е сигурно неприятна за Путин и евентуално добра за Русия. Защото даже да бъде заменен с деспот по-опасен от него, структурните връзки на диктатурата са разхлабени занапред и системата няма да издържи. И ще " върви по проект " до момента в който се сгромоляса изведнъж.

 Русия на ПутинС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
И също пред всички, въпреки не по този начин телевизирано, Пригожин за пръв път от началото на акцията си за властта, стартирана преди месец, направи противоположното на това, което сподели. До този миг той се нареждаше обществено като представителят на правдата, честният воин от фронта, който не крие горчивите истини и упреква отговорните от щабовете. И разгласи " марша на справедливостта ", другата думичка паралелно с " истина ", пред която всеобщият руснак пада ничком или си раздира гърдите, само че във всеки случай стопира да мисли.

И - всичко свърши с едно " Майтап бе, Уили! ", разобличавайки го като някакъв братушкин Слави Трифонов, който плаши не с " Иначе ще рева! ", а с " Иначе ще умъртвявам! " И убиваше, и робските души " му имаха уважението ", нищо, че виждаха омерзението на свободните. Но от през вчерашния ден и той се появи лъжовен, и никакъв национален отмъстител, и може би купен-продаден, и той като " всичките маскари ".

В резултат от трагикомичното през вчерашния ден, и Путин и Пригожин " изгубиха лице ". Запазиха - единият властта си, другият - живота си. За през днешния ден. За на следващия ден ще забележим.

 Зеленски до руснаците: Човекът от Кремъл доста се опасява Зеленски до руснаците: Човекът от Кремъл доста се опасява

П.П. Путин и Пригожин по нещо загубиха; за тези нещастници, които през вчерашния ден изгубиха живота си - кой да спомене... А завоюва ли някой? Да. В Русия - Шойгу и Ко. Надявам се обаче, че и най-самоомайващите се конспиролози не позволяват, че Шойгу дърпа конците на Путин и Пригожин по едно и също време, карайки Пригожин да псува децата му, а него самия - на сапун!

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР