Пушени меса мога да бъдат доста пристрастяващи, защото са много

...
Пушени меса мога да бъдат доста пристрастяващи, защото са много
Коментари Харесай

Тъмната страна на пушените храни

Пушени меса мога да бъдат много пристрастяващи, тъй като са доста вкусни и могат да се употребяват както сами, по този начин и като част от разнообразни ястия. Пушените меса елементарно се съчетават и даже без да ги готвите особено, могат да донесат незабравима кулинарна приятност и за най-изисканото небце.

Процесът на опушване на месото е антична кулинарна процедура, която е практикувана от разнообразни култури по целия свят. Има безусловно хиляди деликатеси, които се основават върху този способ на готвене. Разбира се, до момента в който кулинарите непрекъснато акцентират качествата на пушеното месо, медиците са много по-критично настроени.

Когато храната се подготвя, има доста химични реакции, които протичат в нея. Докато някои от тези реакции вършат храната невероятна и неустоима, има и няколко, които могат да се окажат нездравословни за здравето ни, в случай че стандартите за сигурност не са спазени.

Последните изследвания на пушени или барбекю храни демонстрират, че те съдържат химически замърсители, които са нездравословни за здравето ни и са в положение да причинят рискови болести като рак и сърдечни болести в дълготраен проект. Това е по този начин, тъй като процесът на готвене включва изгаряне на гориво, което замърсява месото с доста химически съставни елементи, които са канцерогенни.

 Пушена риба

Неотдавнашната акция, стартирана от Европейката организацията за хранителни стандарти, също предизвести потребителите за рисковете от рак при хранене с пушени артикули. Това се отнася освен за меса, само че и за сирене и кашкавал.

Изследвания демонстрират, че доста химически замърсители се образуват по време на изгарянето на горивото както при процеса на пушене, по този начин и при непосредствено сушене. Примерите включват полициклични ароматни въглеводороди, диоксини, формалдехид, азотни и серни оксиди, нитрозамини. В пушените месни артикули в европейските магазини даже са открити тежки метали, пренесени от горивото, с което са приготвени продуктите.

 Пушено пиле Снимка: Сия Рибагина

Така че би трябвало ли изобщо да ядем пушено месо? Да, само че в случай че сме сигурни, че е приготвено вярно. Ако не се съблюдава вярната процедура и не се употребява вярното горивото и подобаващите температури, в месото се наслагват токсични химикали, които при дълготрайно излагане на тях могат да причинят рак на стомаха, кожата, белите дробове и други.

Експертите предлагат да се купува по този начин приготвено месо единствено от сигурни източници. Ако не сте уверени, че пушенето е качествено, ограничете неговата консумация до не повече от един път месечно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР