Пушени меса, майонези и алкохол допринасят за развитието на ракИзбягвайте

...
Пушени меса, майонези и алкохол допринасят за развитието на ракИзбягвайте
Коментари Харесай

Опасност дебне от хладилника

Пушени меса, майонези и алкохол способстват за развиването на рак
Избягвайте артикули с консерванти, подсладители и оцветители

Учените са на мнение, че някои хранителни артикули могат да усилят риска да се срещнем с рака и по тази причина е по-добре да ги изключим от менюто си. А най-добре да ги махнем въобще от хладилника. В контраст на тях се предлага средиземноморската диета, богата на зехтин, пресни зеленчуци, ядки, варива и основно – на риба.

Кои храни крият заплаха за здравето, повишавайки риска от рак? На първо място това са пушените меса. Самият развой на обработката им способства за това: димът, употребен за опушване на месни артикули, съдържа огромни количества канцерогени. Също по този начин е по-добре да се откажете от модифицираните месни артикули - салами, кренвирши, шунка, разнообразни типове кайма. Червеното месо (говеждо, свинско и агнешко) също повдига доста подозрения, изключително когато се готви на висока температура.

Консервантите и изкуствените добавки вървят ръка за ръка с рака. Затова експерти предлагат да се понижи потреблението на всевъзможни консерви, сладки газирани питиета, сладкарски произведения (бисквити, вафли), чипс, пуканки, маргарин, майонеза, рафинирана захар. Като цяло е най-добре да се заобикалят храни, които съдържат подсладители, изкуствени оцветители и аромати.

Алкохолните питиета, изключително евтините, също са нездравословни - поради консервантите и изкуствените добавки. И скъпият алкохол е по-добре да се изключи - той усилва риска от развиване на рак на гърдата, хепатоцелуларен рак (на черния дроб), колоректален рак (на червата), рак на хранопровода.

Млечните артикули, съгласно някои проучвания, също могат да допринесат за развиването на рак, само че това към момента не е общоприета позиция. Тук е мястото да напомним, че обичаният през лятото сладолед е цялостен с рисковите консерванти, оцветители, подсладители и изкуствени аромати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР