Пушачи в Англия ще получат безплатни електронни цигари за отказване

...
Пушачи в Англия ще получат безплатни електронни цигари за отказване
Коментари Харесай

В Англия ще раздават електронни цигари за отказване от тютюнопушенето

Пушачи в Англия ще получат безвъзмездни електронни цигари за отричане на нездравословния табиет. На бременните дами ще бъдат препоръчани ваучери за извършване на покупки на стойност до 400 английски лири, в случай че спрат да пушат. Комплекти за вейпинг ще бъдат раздавани гратис, с цел да откажат хората от цигарите.

Очаква се един милион пушачи да получат стартови пакети за вейпинг, с които се предизвикват да опитат по-малко нездравословния никотинов шлагер, оповестява вестник “Таймс ”. Основната разлика сред нормалното пушене и това на електронни цигари е неналичието на нездравословните канцерогенни субстанции при вейпинга. Обмисля се също по този начин върху опаковката на цигарите да се дават препоръки по какъв начин да се откажат пушенето. Целта е да се понижат тютюнопушачите в Англия до 5% в края на десетилетието, съобщи Българска телеграфна агенция.

Критиката към решението на министрите е, че те предизвикват пушачите да преминат към вейпинг, който доставя никотин без причиняващите рак химикали в тютюна. Не са в сигурност и децата, които получават този табиет. Очаква се възбраната на блестящо оцветени артикули за еднократна приложимост с плодов усет. Целта е  намаляване на продажбите за лица под 18 години. 

Нийл О’Брайън, министърът на публичното опазване на здравето, употребява днешната си тирада, с цел да обещае скица от 45 милиона лири за даване на комплекти за вейпинг на един на всеки пет възрастни пушачи, оповестява вестникът. „ Ще предложим на един милион пушачи нова помощ за отричане. Ние ще финансираме нова национална скица „ замяна за прекъсване “ – първата по рода си в света, споделя той. Ще работим със препоръки и други средства, с цел да предложим на един милион пушачи в цяла Англия безвъзмезден стартов комплект за вейпинг. ” 

Наред с тази скица за бременните дами, които пушат, ще има финансови тласъци да спрат цигарите. Очаква се това да бъде под формата на ваучери за извършване на покупки в огромните магазини, в случай че дамите могат да потвърдят с дихателен тест, че не пушат. Предстои да се уточнят марките и точната стойност на ваучерите.

Дебора Арнот, основен изпълнителен шеф на благотворителната организация за битка с тютюнопушенето “Аш’ (Ash), споделя, че схемите са добре пристигнали, само че са незадоволителни. Тя показва, че миналогодишният, поръчан от държавното управление, отчет на Джавед Хан приканва за вложения от 125 милиона лири годишно за прекъсване на тютюнопушенето, както и  за по-строги разпореждания, предложени от Хан, за повишение на възрастта на продажба и понижаване на привлекателността на пушенето. Въпреки че има малко доказателства, че децата употребяват вейпинга за прекосяване към тютюнопушенето, има опасения, че 9 % от 11 до 15-годишните са употребявали електронни цигари през 2021 година, по отношение на 6 % през 2018 година, се показва в отчета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР