Пукнатини по асфалта на улиците, които вече са ремонтирани, ще

...
Пукнатини по асфалта на улиците, които вече са ремонтирани, ще
Коментари Харесай

Ремонтиран асфалт се напука и гълта още 150 000 лева

Пукнатини по асфалта на улиците, които към този момент са ремонтирани, ще се запълват още веднъж тази година. Община Пловдив е оповестила социална поръчка и дава 150 000 лв. на частната компания, която ще завоюва търга. С тези пари администрацията прави сметка фугите, разцепили настилката, да се заливат със специфична полимербитумна паста.

Мярката е нужна, с цел да се защищити асфалта  от идващото разрушение,обяснява в отчета си шефът на общинското дружество „ Организация и надзор на превоза ” Борислав Кръстев. Според него настилките се повреждат вследствие на огромното натоварване на транспортните средства.

Запълването на пукнатини и фуги на уличните платна се прави от години. Според експертите този способ удължава живота на асфалта и икономисва средства за по-тежките поправки, които неизбежно ще се наложат, в случай че по настилката има пукнатини.

Проблемът е, че тези козметични поправки все по-често се постановат на улиците, където не толкоз от дълго време е осъществен ремонт.

През предходната есен след сходен отчет на общинското дружество „ Организация и надзор на придвижване ” с решение на локалния парламент бяха изхарчени близо 50 000 лв. за запълване на пукнатини в  район „ Южен ”. Експертите бяха открили недостатъци на няколко булеварда, един от които е  бул. „ Никола Вапцаров ”. Както „ Марица ” писа, асфалтът  в двата сектора, на които преди три-четири години е изработен главен ремонт с замяна на тръбопровод, беше безусловно впримчен в паяжина от пукнатини. Строителите усърдно ги заляха с битумна паста, само че единствено след няколко месеца пукнатините цъфнаха на други места.

С доста пай „ живот ” се оказаха асфалтовите настилки на бул. „ Шести септември ”, „ Христо Ботев ”, „ Александър Стамболийски ”, на който зейнаха дупки, „ Цар Борис III Обединител ”, разкопаван след ремонта минимум четири пъти поради повреди на остарелия тръбопровод.

На бул. „ Шести септември ” сред кръстовището на Чифте баня  и „ Васил Априлов ” настилката е заменена през 2012 година, без да е юридически главен ремонт. Година по-късно асфалтът беше пропаднал по този начин, че не е наложи да го кърпят незабавно на няколко места. Според строителите казусът породи, тъй като в заданието за преасфалтиране Община Пловдив не е присъединила условието за създаване на нова пътна основа. Тази зима до кръстовището с бул. „ Васил Априлов ” цъфнаха и две дупки.

На тези обновявани булеварди нееднократно са запълвани пукнатини. На „ Цар Борис III Обединител ” сред Тунела и Сточна гара се вижда плетеницата от битумна паста. Тя прилича декорация на погачите, които по традиция сервират, когато тържествено се прерязва лентата на новите или ремонтирани обекти.

По закон гаранционният период за ремонтите е единствено две години, което значи, че администрацията не може да търси отговорност от изпълнителите и заплаща било за паста или за наново преасфалтиране спомагателни пари от бюджета. Пък и постоянно няма съображение да укорява компаниите, в случай че асфалтът е заменен, а тръбите изпод са изгнили.

В същото време се сещаме и за други образци. Реконструкцията на бул. „ България ” е направена преди осем години, само че до момента не се е налагало да се запълват пукнатини. Да не приказваме за надлез „ Родопи ”, където едвам предходната есен, или 18 години след построяването му, заливаха с паста появилите се недостатъци. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР