Пухкава пита с кисело мляко и лимонада - за един

...
Пухкава пита с кисело мляко и лимонада - за един
Коментари Харесай

Козуначена пита с лимонада и кисело мляко

Пухкава пита с кисело мляко и лимонада - за един прекрасен и комфортен празничен ден

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр.
● захар - 200 г
● олио - 3 - 4 с.л.
● лимонова кора
● лимонада - 150 мл
● кисело мляко - 150 г
● квас - 1 пакетче от 10 г, суха
● брашно - към 700 - 800 г
● мехлем - 100 г /или краве масло/
● жълтъци - 2 бр. за намазване

За пълнежа


● тахан халва
● течен шоколад

Начин на подготвяне

Продуктите се оставят на стайна температура за към час. След това се смесват яйцата, захарта, киселото мляко, лимонадата, олиото и лимоновата кора.

Сухата квас се смесва с пресятото брашно и последователно се прибавя към другата примес. Омесва се меко тесто, след което се стартира със вкарването на маста в тестото. Тя би трябвало да бъде доста мека или разтопена.

Ръцете се топят в мехлем и тестото се меси, до момента в който маста свърши. Оставя да втаса за към час-час и половина, след което тестото се разделя на две.

Всяка от двете елементи се разделя на още три топки, които се разточват, поставя се пълнежа и се завиват. Всяка козуначена плитка се усуква и се сплита бухнал козунак.

Сплетеното тесто се завива като охлюв и по този начин се оформяме нашата козуначена питка. Козунакът се оставя да втаса за към час, след което се намазва с разрушен жълтък и се поръсва със захар.

Пече се в авансово загрята на 160 градуса фурна, като първите 15 минути козуначената пита с шоколад би трябвало да е покрита с фолио или хартия за печене, след което то се маха и козунакът продължава да се пече още 15-20 минути.

От тези артикули се получават 2 пити.

Плънката на козуначената пита с лимонада и кисело мляко може да бъде по ваш усет - шоколад, локум, халва, ядки, стафиди.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР