Пухкава отвътре, хрупкава отвън - това е перфектната питка!Необходими Продукти●

...
Пухкава отвътре, хрупкава отвън - това е перфектната питка!Необходими Продукти●
Коментари Харесай

Разкошна питка

Пухкава от вътрешната страна, хрупкава извън - това е съвършената питка!

Необходими Продукти

● яйца - 1 бр.
● прясно мляко - 350 мл
● квас - 7 г суха
● брашно - 800 г към
● масло - 80 г разстопено
● жълтъци - 1 бр. за намазване
● захар - 1 к.л.
● сол - 1 с.л.
● олио - 3 с.л.
● оцет - 1 с.л. (аз използвах ябълков)

Начин на подготвяне

Затопляте млякото, изсипвате маята, захарта, 3 с.л. брашно и разбърквате. Оставяте да се задейства маята и добавяте към брашното (около 500 г), солта, олиото, оцета и разбърквате.

Постепенно добавяте останалото брашно. Замесвате меко и нелепнещо тесто. Оставяте да втаса и да утрои размера си, след което го разделяте на 2 елементи. Разточване първата част на кръгла кора, дебела към 0. 5 мм почти.

Намазвате с разтопеното масло, разточвате и втората кора и покривате първата. Разточвате двете с точилката, с цел да се слепнат леко. Нарязвате с нож получената кора на ленти, като не ги режете до края. Нужно е да оставите 2 пръста неразрязано, с цел да може да навиете.

След като сте създали лентите, стартирате да навивате под диагонал - изкривено, до момента в който стане едно рошаво руло:). Внимателно го премествате в тавичка, като го навивате като геврек. Трябва двата края да се съберат.

Оставяте го да се надуе хубаво най-малко 15 минути, намазвате с жълтъка и тогава го слагате в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Ако желаете може и да поръсите някакви семена. Става луксозна, дебела и пухкава питка! Приятен вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР