Публикуването на необосновани твърдения, разказването само на едната страна на

...
Публикуването на необосновани твърдения, разказването само на едната страна на
Коментари Харесай

Западно отразяване на войната на Израел срещу Газа – пристрастност или непрофесионализъм?

Публикуването на голословни изказвания, разказването единствено на едната страна на историята и рисуването на палестинците като нищо повече от обекти в ръцете на Хамас са непрофесионални неточности, които западните медии вършат, до момента в който отразяват спорът сред Израел и Хамас, споделят медийни специалисти и арабски публицисти.

Експерти и публицисти, които разговаряха с Ал Джазира, споделиха, че систематичното „ користолюбие в интерес на Израел “ „ непоправимо поврежда “ доверието в новинарските организации, считани за „ съществени “ в очите на арабите и другите.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Палестинците са наранени от най-тежките бомбардировки, до момента в който войната навлиза във „ втори стадий “ Хората маршируват в поддръжка на Газа, до момента в който броят на жертвите надвишава 8000 Може ли Илън Мъск Starlink дава интернет услуга на Газа? В дехуманизирането на палестинците Байдън надмина Тръмп в края на списъка

Докато западните медийни организации „ дехуманизират палестинците “ и „ легитимират израелските нарушавания на интернационалното право “, до момента в който Израел бомбардира Газа, е впечатляващо явно, че жизненоважният исторически подтекст на контузията, през която палестинците са претърпели през последните 75 години, се пропуща, споделят специалисти.

Едностранно

На 7 октомври Хамас предприе невиждана офанзива против военни постове и общности в Южен Израел, като умъртви повече от 1400 израелци и взе повече от 200 заложници назад в Газа, съгласно израелски публични лица.

Същия ден Израел стартира безмилостна бомбардировка на Газа, която умъртви повече от 8000 души, към 40 % от които са деца.

Освен това опустоши здравния бранш на Газа и унищожи огромна част от инфраструктурата й, като в същото време ускори задушаващата си блокада посредством прекъсване на гориво, вода и храна – дейности, които могат да се равняват на военни закононарушения съгласно интернационалното филантропично право.

Експерти на Организация на обединените нации споделят, че палестинците в Газа са изправени пред риск от геноцид.

Западни репортери отидоха в Израел, където рапортуваха в детайли за скръбта на израелските фамилии, само че Израел не разреши на задгранични публицисти да влязат в Газа, което значи, че пропущат жизненоважен аспект от историята.

„ Ако не живеете в Газа, в случай че не се вслушвате в молитвите, които палестинците насочат, когато изгубят близки, в случай че не научите за историята на живота на близки [които са били убити] … тогава покритието [на Газа] няма да бъде същото [както покритието на Израел], ” сподели Тагрид Ел-Ходари, анализатор от Газа, пред Ал Джазира от вкъщи си в Холандия.

Това значи, продължи тя, че те „ не просто отразяват израелския роман, само че живеят израелския роман “.

Когато една контузия надделее над друга

Повечето от хората в Газа са деца или внуци на палестинци, които са били прогонени от родината си по време на основаването на Израел през 1948 година – събитие, отбелязвано годишно като „ Накба “ или злополука.

Правозащитни групи назовават ​​Газа, където 2,3 милиона души са притиснати в парче земя с дължина единствено 41 км (25 мили) и широчина 10 км (6 мили), като най-големия „ затвор навън “ в света.

„ Не чувате думата „ жертви “ [по отношение на палестинците], както чувате [когато има доклади] за израелската страна “, изясни Ел-Ходари.

Вместо да отразяват човешките жертви в Газа, доста западни медийни мрежи или се базират на убитите палестинци като на брой, или повтарят американски и израелски диалози, в това число „ правото на Израел да се пази “ и Хамас, употребявайки цивилни в Газа като „ живи щитове “.

Според интернационалното право Израел е окупационна мощ на Западния бряг и Газа. В продължение на десетилетия тя построява и уголемява противозаконни селища в първите. Тя поддържа задушаваща блокада на последния от 2007 година

Amnesty International уточни това, което назовава „ ужасяващи доказателства за военни закононарушения, до момента в който израелските офанзиви унищожават цели фамилии в Газа “. Сателитни изображения демонстрират цели квартали в Газа, които са били изравнени.

Тези „ двойни стандарти “ отразяват по-широката наклонност на западните медийни организации да показват мюсюлманите и арабите като „ по-малко хора “, сподели Арва Деймън, някогашен сътрудник на CNN и в този момент нерезидентен старши помощник в Атлантическия съвет, Вашингтон, DC, мозъчен концерн.

„ Това, което виждаме сега, е повтаряне – изключително във връзка с отразяването – на това, което видяхме на 11 септември, където [араби и мюсюлмани] бяха рисувани с тази „ терористична “ четка и охулени “, сподели тя. < /p>

Палестинците, поканени да приказват пред западни новинарски канали, постоянно биват питани дали „ осъждат Хамас “, до момента в който израелските посетители рядко са питани да осъждат политиката на апартейд на тяхното държавно управление в окупирания Западен бряг или неговата блокада и бомбардиране на Газа, споделиха специалисти пред Ал Джазира.

„ Във всеки [западен новинарски] репортаж те не престават да загатват, че Хамас е [определена] като терористична група “, сподели Ел-Ходари. „ Но какво ще кажете за споменаването на това, което прави Израел? Нарушава интернационалното право, прави геноцид. Тя наложи система на апартейд [на Западния бряг]. Той наложи 16-годишна обсада на Газа. “

„ Къде е подтекстът? Само че Хамас е [определена като терористична група] и това е единственият подтекст, който ни дават тук. “

Производствена поддръжка

Необосновани изказвания, направени от израелски партии, са стигнали до първите страници на западните осведомителни организации, съгласно специалистите, с които Ал Джазира е говорила. Скорошен образец беше постоянно съобщаваното изказване, че Хамас е „ обезглавил 40 бебета “.

Въпреки неналичието на доказателства, обвиняванията бяха обявени от The Independent, CNN, Fox News и New York Post.

Дори президентът на Съединените щати Джо Байдън загатна, че е виждал фотоси на разчленени бебета на 12 октомври. Белият дом по-късно отхвърли мненията му, като сподели, че Байдън не е виждал такива изображения и че е виждал новинарски репортажи.

Това изказване – както и други голословни обвинявания като това, че бойци на Хамас изнасилват стотици израелски дами – беше опит за производство на социална поддръжка за военния отговор на Израел в Газа, сподели Лина Мунзер, ливанска писателка и критик, която написа за огромни западни новинарски организации.

Въпреки че отчет на Amnesty International заключава, че деца са били убити при офанзивата на Хамас, нито израелските управляващи, нито западните публицисти, нито правозащитните групи откриха никакви доказателства за „ обезглавени бебета “.

„ Когато [западните медии] се съсредоточат върху тези изказвания за 40 обезглавени бебета и дами, които са били групово изнасилени, тогава това, което те в действителност вършат, е да оправдаят бруталността на контраатаката на Израел “, сподели Мунзер пред Ал Джазира.

„ Как другояче продавате концепцията за самозащита, когато [Израел] бомбардира това, което в действителност е концентрационен лагер? “

Уволнен за състрадание

Въпреки че някои публицисти в западни медии може да желаят да вършат по-задълбочени репортажи, мнозина в действителност се опасяват да не изгубят прехраната и кариерата си, в случай че приказват против произраелските пристрастия на своята мрежа, сподели Лайла Магриби, английски публицист на свободна процедура от палестинско-сирийски генезис.

Неин арабски сътрудник, който не е евреин, сподели тя пред Ал Джазира, е бил инструктиран от техния новинарски канал да не участва на никакви демонстрации или да разгласява нещо в обществените медии, което допуска, че съчувства на палестинците.

Нейният еврейски сътрудник, продължи тя, ненавижда, че не може да каже на читателите си за същинската човешка цена от бомбардирането на Газа от Израел.

 Журналист, погубен в спора Израел-Газа

„ Моят сътрудник евреин е просто ужасяващ от отразяването на спора от неговия редактор. Тоест, в случай че въобще може да се назова спор. Това е кръвопролитие “, сподели Магриби.

Други публицисти, които не оповестяват за спора, са уволнени за мнения или дейности, които допускат съпричастност към жертвите в Газа.

Майкъл Айзен, еврейски публицист, който е бил нает от научното списание с отворен код eLife, сподели, че е изгубил работата си поради шерване на заглавие в X (бивш Twitter) от американския уеб страница за сатирични вести The Onion.

„ Умиращи поданици на Газа са подложени на критика, че не са употребявали последните думи, с цел да осъдят Хамас “, гласи заглавието на The Onion, което беше оповестено на 13 октомври.

Счита се, че публицисти от BBC са възразили против кадрирането на войната в Газа от телевизионния оператор на Обединеното кралство.

Въпреки че BBC употребява думи като „ кръвопролитие “, „ кръвопролитие “ и „ зверства “, когато разказва офанзивата на Хамас против Израел, то се въздържа да опише бомбардирането на Газа от Израел по сходен отрицателен метод, съгласно имейл, който екипът в мрежата, изпратено до генералния шеф Тим Дейви, заяви английският Times.

Магриби споделя, че има вяра, че климатът на заплашване против публицисти и неуспехът на всеобщите медии да хуманизират палестинците карат арабскоговорящия свят и арабската диаспора на Запад да изгубят още повече религия в достоверността на отразяването на западните медии.

„ Ние не сме просто очевидци на срив в човечеството “, сподели тя. „ Свидетели сме на срив в специалността. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР