(Публикуваме неофициалния превод, предоставен за справка от Посолството на САЩ.

...
Коментари Харесай

За какво САЩ удрят Пеевски и Божков - пълният текст на официалното съобщение

(Публикуваме неофициалния превод, възложен за информация от Посолството на Съединени американски щати. Оригиналното изказване на Министерството на финансите на Съединени американски щати на британски език е единственият формален документ и може да бъде открито )

ВАШИНГТОН - Днес Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на три български лица за тяхната забележителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Правителството на Съединени американски щати има вяра, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася вреди на стопанската система и икономическия напредък, подкопава демократичните институции, задълбочава спорове и лишава почтени жители от съществени човешки права. Днешният акт - най-широкообхватното еднократно деяние, ориентирано против корупцията до момента - показва непрекъснатите старания на Министерството на финансите на Съединени американски щати да държи виновни лицата, забъркани в корупция. Правителството на Съединени американски щати ще продължи да постанова наказания с осезаеми и обилни последствия на лица, които са забъркани в корупция и ще продължи да пази световната финансова система от злоупотреби.

" Съединените щати поддържат всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функционалности и демократичните институции на България ", съобщи шефът на Службата за надзор на задграничните активи Андреа М. Гаки. " Корупцията освен лишава жителите от запаси, само че и подкопава институциите, предопределени да ги пазят. Това обществено оповестяване на наказания против лица в границите на световната стратегия за наказания по закона " Магнитски " демонстрира, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се демонстрира тя. "

Санкциониращата мярка е против Васил Крумов Божков - прочут български предприемач и олигарх, Делян Славчев Пеевски - някогашен депутат, Илко Димитров Желязков, някогашен заместител шеф на Държавната организация за механически интервенции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, както и сдруженията, притежавани или следени от тези лица. Посочените лица и сдружения са глобени според Указ 13818, който добавя и ползва Глобалния закон " Магнитски " за отчетност при нарушение на човешките права и е ориентиран против причинителите на тежки нарушавания на човешките права и корупция в целия свят. Тези наказания съответстват с допълващи дейности, подхванати от Държавния департамент на Съединени американски щати за общественото обявяване на наказания против Пеевски и Желязков според член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, задграничните действия и свързани с тях програмни бюджетни средства поради присъединяване им в корупция в обилни размери. АНГАЖИМЕНТЪТ НА Съединени американски щати В БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА Днешното обществено оповестяване на наказания съставлява най-широкообхватното деяние на световния закон " Магнитски, " подхванато за един ден в историята на програмата, ориентирано против 65 физически и юридически лица за техните обилни корупционни дейности в България.

Корупционните действия, осъществени от лицата, посочени през днешния ден, демонстрират по какъв начин широкоразпространената корупция върви ръка за ръка с други противозаконни действия. Обхватът на днешните дейности демонстрира, че Съединените щати ще поддържат върховенството на закона и ще накарат държавните чиновници и обвързваните с тях лица, които употребяват държавните институции за персонална облага, да платят висока цена. Обявените през днешния ден наказания разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с обществени институции за персонална облага и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на Съединени американски щати. За по-нататъшна отбрана на интернационалната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица, Министерството на финансите предизвиква всички държавни управления да ползват подобаващи и ефикасни ограничения против прането на пари за справяне с рисковете, породени от корупция.

Тези дейности изпращат мощен сигнал, че Съединени американски щати поддържат всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията. Ние се ангажираме да помогнем на нашите сътрудници да осъществят цялостния си стопански и либерален капацитет, като се оправят със систематичната корупция и изискват вдишване на отговорност от корумпирани чиновници . Министерството на финансите ще продължи уговорката си за работа с България за осъществяване на промените, свързвани с прането на пари, които водят до финансова бистрота и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предизвестяват рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании. ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ И НЕГОВАТА МРЕЖА Васил Крумов Божков ( " Божков " ), български предприемач и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни чиновници. Тези чиновници включват един сегашен политически водач, както и някогашния ръководител на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По - рано тази година Божков също е възнамерявал да обезпечи парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, за Божков да бъде подкрепят да сътвори канал, през който съветски политически водачи да оказват въздействие върху български държавни чиновници. Понастоящем Божков се намира в Дубай, Обединените арабски емирства, където той сполучливо заобикаля българската процедура за екстрадиция по голям брой обвинявания, повдигнати против него през 2020 година, в това число за управление на проведена незаконна група, оказване на насила, опит за рушвет на длъжностно лице и отбягване на заплащане на данъчни отговорности .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР