Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №3 на седмицата: Бойко, докторе, не ми се карай за коронавируса

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 5000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
Знаете ли, че нашият сегашен министър председател господин Бойко Методиев Борисов е защитил дисертация, поради която получава научна степен " лекар по логика на психиката "? Тя идва в подмяна на в началото дадената степен " претендент на физкултурните науки ", откакто Борисов пази дисертация на тематика " Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна защита за деяние в екстремална обстановка на пожар ".
Знае значи, господин министър председателят, по какъв начин да води подготовка за екстремална обстановка. Конкретно – за пожар, което е тясна специализация, само че основите на реакция би трябвало добре да ги е схванал.
Да забележим обаче по какъв начин реагира на пожара на ковид. Понеже и аз понаучих едно-друго преди време, следвал съм " Международни връзки " в СУ " Св. Климент Охридски ", та ще се направя на министър председател в идващите редове – да забележим какво трябваше да създадем и какво направихме в действителност с тази коронакриза. И по този начин:
Първо – идентифициране на казуса посредством събиране на информация. Второ – сформиране на проект за решение. Трето - подготовка за осъществяване на проекта . Твърдя, че докторът по логика на психиката се провали във всички етапи.
Първо – разбра ли това ръководство какъв брой тъкмо може да издържи здравната ни система на ковид? Защото е пределно ясно, че тази система е главната в борбата със болестта. Изготви ли разбори какъв брой може да издържи? Потърси ли опит от непознати страни, където първата вълна беше в експоненциален растеж – като Италия? В края на месец май по какъв начин ходили експерти от ВМА да обменят опит със свои сътрудници за лекуването на заболяването. А вървяха ли експерти при италианските си сътрудници да обменят опит какви неточности са позволени при реакцията в провинция Ломбардия, където избухна болестта COVID-19 в Европа? Или някъде другаде в Западна Европа – в Испания, във Франция, във Англия?
Второ – правенето на проект. За да го направиш, би трябвало да разполагаш с нужните данни и разбори. Вече сложих въпроса за събирането на информация и правенето на разбори. Моето мнение е, че тук проектът следваше да е в две посоки. Първо – защита т.е. подготовка на здравната система. Там виждам също две равнища на подготовка – доболнична и болнична помощ. Доболничната помощ смятам за по-важната – това е същинската фронтова линия. Това е диагнозата. Оттам трябваше допустимо най-бързо да бъдат откривани и карантинирани инфектирани и контактните им лица, с цел да се понижи оптимално потокът от хора, които ще стигнат до болнично лекуване. С други думи – оптимално застраховане на РЗИ и на персоналните лекари с всичко належащо. Вече два пъти писах в разнообразни мнения – какво пречеше откакто още по време на изключителното състояние беше признато със закон армията да взе участие в помощ на Министерство на вътрешните работи за КПП-тата, военните да бъдат и в помощ на РЗИ? Какво пречеше от армията да пристигна нужният кадрови капацитет, с който РЗИ да може сполучливо и бързо да наблюдава и карантинира контактните лица на към този момент потвърдени с PCR проби инфектирани? Любимата на Борисов Германия какво направи тъкмо в този аспект? Какво пречеше да има електронно направление за PCR още през лятото, а не чак в този момент, в края на ноември,? Така щяхме да имаме доста по-точна картина на болестта и надлежно подсиленото РЗИ да работи за карантиниране и ограничение на вируса, тъй че да понижи напора към лечебните заведения.
Да продължим в този момент с болничната система – беше ли изработен разбор, само че освен по документи и хартийки в НЗОК, какво има и може всяка болница в България – като личен състав, като кревати, като благоприятни условия да се разделят потоци от пациенти? Защото ръководителят на Българския лекарски съюз, че здравният министър и Националният действен щаб (НОЩ) получили от НЗОК отговорите на въпроса за разбора, а НЗОК работели с документи, не с инспекции на място. Затова и здравният министър, и НОЩ не били отговорни. Е да де, само че чия задача е да види и усети дали подопечна конструкция работи вярно – в тази ситуация дали дава правдива информация?
И още – беше ли въображаемо военни и Министерство на вътрешните работи да се включат на помощ на " Спешна помощ " и в кой миг – в който медиите почнат да заливат ефира със сигнали по какъв начин кола за спешна помощ не идва с часове и даже по едно денонощие, или по-рано?
Трето – подготовката за осъществяване на проекта. Засегнах към този момент въпроса за информацията за действителното положение на болничната система. Да продължа обаче – създадени ли бяха проекти по какъв начин реагира всяка болница в България при постигане на избран предел на инфектирани? Беше ли направена подготовка във всяка болница през лятото по какъв начин проектът се трансформира в действителност при нужда? Беше ли тренирано по какъв начин работи Единна осведомителна система във всеки град, посредством която " Спешна помощ " знае в коя болница какъв брой свободни кревати има?
Още напролет пробвах да получа отговори на десетина въпроса, свързани със следното – какъв брой и какви концепции и проекти са правени за реакция при обстановка с зараза както на национално, по този начин и на районно равнище, какъв брой пари са отишли за това, при кого са отишли, какви средства за отбрана от въздушно-капков вирус на популацията са купени и би трябвало да се дават от страната на жителите ѝ. След като не срещнах сърдечност, зададох въпросите през октомври по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Засега Министерският съвет дава отговор, че би трябвало да ми отговори здравното министерство – очаквам да изтече срокът за това и в случай че няма отговори, ще отидем на съд.
Отговорът обаче за какво на всички въпроси в този материал няма отговор е един – Бойко Борисов! Той е индивидът, който ръководи и носи отговорност. И няма да се размине с внушенийца по какъв начин популацията не вярвало във вируса, по какъв начин " горели маски ". Ако ще си приказваме за религия и бранене на ограничения, дано погледнем обстоятелствата – разболя ли се Бойко Борисов от COVID-19? Разболя ли се и Корнелия Нинова? Колко депутати се разболяха? А какъв брой хора от държавното управление? Колко кметове? И има ли друга страна в Европейски Съюз или в света даже, в която се разболяха както министър председателят, по този начин и водачът на най-голямата опозиционна партия? Това какво значи – че не са спазвали ограничения или че вирусът ги удари, тъй като се стигна до такава степен, че ограниченията не работят? Защо има вирусно " наводняване ", по думите на Борисов? Той защо ни е, в случай че не може такива наводнения да ги ръководи и да минимизира вредите от тях, в случай че не изцяло да ги овладее?
Ах, да, разболяха се Доналд Тръмп и Борис Джонсън. Първият стигна до такава степен при нелепостите в последните четири години, че даже обществените мрежи взеха да го цензурират, а вторият ходеше да се целува и ръкува, когато целия свят говореше за маски и отдалеченост. За неразбралите - вижда се ясно избран модел с тези политически случаи по света и у нас кой какъв брой носи маски, пази отдалеченост и си мие ръцете. В българския вид, мога да прибавя, зам.-директорът на " Пирогов " – че огромен брой негови сътрудници от болничното заведение се заразили отвън нея с ковид. Как става по този начин – единствено в болничното заведение ли пазят ограничения? Или просто приказваме за следващото колелце в огромната машина на организацията, което не се върти както би трябвало, тъй като няма кой да го нагледа, кой да го смаже и да го напасне? Няма го механикът, няма го и ръководството – няма го години наред!
Пак ли комунистите са отговорни, господин Борисов? Вие нали си имате такива - тряскайте с найлончета детските площадки и пейките, няма проблем. Междувременно ще се вземат ограничения какво да се затваря единствено на правилото " по този начин е в Европа ", вместо по теоретичен способ - с правене на проучване, с разбора му и по-късно с вземането на ограничения. Затова и заведенията с право питат къде са проучванията какъв брой тъкмо са инфектираните от вървене на ресторант и бар, по тази причина и фитнесите го вършат - тъй като в цивилизования свят се работи с документи, не с приказки! Как пък не преписахме веднъж това от европейските практики - правовата страна?! Тогава можехме да си позволим и по-сериозна икономическа помощ при локдаун, с цел да може хората да живеят - в случай че обаче имахме страна, която да се грижи за тези, които ѝ заплащат налози, да основава условия да се умножава благосъстоянието и в спешни времена да има в действителност мазнинка! Държава, не пасмина - та единствено кръговиден глупак може да хвали 60 на 40 за затворили бизнеси без никакъв доход, за които е по-лесно да съкратят чиновниците си на трудов контракт и те отново да вземат 60% на трудовата борса, а в случай че преживеят рецесията и отворят отново, фирмите да си върнат старите фрагменти с преназначаване на позиции или да търсят нови, само че не и да дават пари при затворена активност, откакто няма от кое място да дойдат пари!
Но най-големият неуспех в моите очи е неналичието на каквито и да е дейности за контраофанзива против вируса - т.е. етапа на офанзивата, откакто до момента приказвах единствено за защита. - който играе единствено в отбрана, губи, а на който отбраната му е скапана като нашата, губи неприятно, доста неприятно! Къде е държавният проект за научна и развойна активност в търсене на лекуване за COVID-19? Къде е масираната държавна поддръжка за българския план за ваксина? Къде са средствата за научна работа за търсене на лекуване? План за това има ли, господин министър председател - или единствено прогнил PR? Ясно е - ще си останем единствено на такива вести, да се гордеем и плачем тези, които още не сме измрели:
" "
" "
И с цел да е кристално ясно - не одобрявам, че обществото е по-виновно за обстановката от ръководещите. Една война не се печели, когато армията се самоорганизира - печели се с положителни генерали, с положително управление, което провежда добре. Няма случай в човешката история за противното, който да е донесъл триумф!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР