Публикациите в социалните медии, че Центровете за контрол и превенция

...
Публикациите в социалните медии, че Центровете за контрол и превенция
Коментари Харесай

Фалшива новина! Твърдението, че PCR тестовете не различават коорнавирус от грип, е фейк

Публикациите в обществените медии, че Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати (CDC) отдръпват разрешението за приложимост на PCR-тест заради неспособност да разграничи ковид SARS-CoV-2 от грип, не дават отговор на истината.

Някои от изявленията даже манипулират читателите като демонстрират цифрово изменена версия на действителното известие на CDC, съобщи организация Reuters.

В реалност със известието си, публикувано на 21 юли 2021 година, центровете предлагат замяната на досегашните проби с нови, които могат да улеснят диагностиката. В него се показва, че CDC предизвикват лабораториите да обмислят приемането на сложен способ, " който може да улесни откриването и диференцирането на вирусите на SARS-CoV-2 и грип ". Това би дало опция да се спестят запаси и време.

Никъде обаче от CDC не настояват, че досегашните проби не вършат разлика сред ковид и грип.

Въпреки че погрешните изказвания бяха опровергани, те не престават да се популяризират в общественото пространство у нас.

Междувременно жертвите на COVID-19 по света надвишиха 4 милиона, а СЗО Световната здравна организация предизвести, че същинският брой на умрелите в пандемията евентуално е по-висок.

" Светът е в рискова точка от тази пандемия. Преминахме трагичния крайъгълен камък от 4 млн. регистрирани смъртни случая от COVID-19, което евентуално подценява общия брой на жертвите. " - посочи шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Рисковете от разпространяване на инфекцията набъбнаха доста с появяването на по-силно заразния Делта вид на вируса.

От началото на пандемията с ковид са се заразили повече от 198 547 000 души по целия свят.

Заблуждаващ пост във Фейсбук е оповестен от Майк Хъкаби, някогашен водещ на Fox News, който бе и републикански претендент за президент и губернатор на Арканзас, като съобщи, че пробата CDC не може да направи разлика сред коронавирусите и грипните вируси.

Публикация в Instagram от 24 юли стига още по-далеч във фалшив изказванията си: " FDA разгласи през днешния ден, че CDC PCR пробата е неуспех... Разрешението за незабавна приложимост е анулирано. "

Публикациите са маркирани като заблуждаващи от Фейсбук, като част от напъните за битка с подправените вести и дезинформацията.

Това, което CDC създава и подава е протокол за това по какъв начин да се тества за Covid, разяснява Сюзън Уитиър, професор по патология и клетъчна биология в Медицинския център на университета Колумбия. Това значи, че CDC има инструкции, определящи кои реактиви са нужни за тестване на лабораторните проби за съществуване на вируса Covid. CDC не популяризира проби за ковид.

" Не е като да имат тест, който лабораториите могат да закупят. Ние заемаме техния протокол и използваме реагентите, които те предлагат ", разяснява Уитиър.

В обръщението си към лабораториите CDC съобщи, че вместо да се тества единствено за вируса Covid, лабораториите към този момент могат да тестват хора за голям брой вируси по едно и също време, употребявайки по този начин наречения " мултиплексен способ ".

" Такива разбори могат да улеснят тестването както за грип, по този начин и за SARS-CoV-2 и могат да спестят както време, по този начин и запаси, откакто наближава и грипния сезон ", отбелязва CDC по отношение на мултиплексирания способ.

Д-р Кристофър Поладж, доцент по патология в университета Дюк, сподели, че известието на CDC е обвързвано със сезона и тъй като грипа е на хоризонта, пациент може да има респираторни признаци, които могат да се дължат или на Коронавирус, или на грип. Лабораториите би трябвало да стартират проби както за ковид, по този начин и за разнообразни грипни вируси по едно и също време.

Обявлението не значи, че пробата на CDC не може да направи разлика сред ковид и грип.

Всъщност първичният тест на CDC за 2019-nCoV RT-PCR е създаден особено, с цел да търси и открива съществуването на нуклеинова киселина, която е характерна за вируса covid, разяснява Кели Врублевски, шеф на стратегиите за инфекциозни болести в Асоциацията на лабораториите за публично здраве.

На въпрос по отношение на обръщението на CDC, представителят на FDA Джим Маккини изясни, че PCR тестванията се смятат за " златен стандарт " за диагностика на Covid. Той насочва към данни, които илюстрират спецификата и изключителността на теста на CDC.

Всичко това значи, че 2019-nCoV RT-PCR пробата на CDC няма неправилно да открие грипни вируси. По този метод изказванията във " Facebook ", че пробата не може да прави разлика сред Коронавирус и грип, са явно погрешни.

CDC отдръпва рекомендацията за този характерен тест и оставя рекомендацията за различен PCR тест, мултиплексен, който по едно и също време тества както за Covid, по този начин и за грип вид А и В.

FDA издава позволения на доста лаборатории и изпитващи компании за стотици Covid проби, които употребяват същата PCR технология, употребена от CDC.

Така че отдръпването на рекомендацията CDC за този съответен тест, който тества само за Covid не е по аргументите, посочени във фалшив изявленията популяризирани във Фейсбук. Твърдението, че броят на случаите на ковид е повишен, защото пробата бил повреден и брои случаите на грип като случаи на Коронавирус, е безусловно погрешно и дезинформация.

" Този тест не се изтегля тъй като не работи ", а с цел да може да се откриват и други вируси по едно и също време, добавя Уитиър.

" CDC изтегля своя тест като жест, с цел да насърчат лабораториите да употребяват проби, които включват реактиви както за SARS-CoV-2, по този начин и за грип, тъй че доставчиците, лабораториите, щатите и CDC да имат по-добри данни за тази есен и зима ".

CDC отдръпва поръчката си за EUA за 2019-nCoV RT-PCR тест, тъй като организацията е загрижена, че с наближаването на сезона на грипа пациентите със признаци на респираторни болести би трябвало да бъдат изследвани както за грип, по този начин и за Covid. Пациентите не би трябвало да се изследват единствено за короанвирус.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР