Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват

...
Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват
Коментари Харесай

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в обичайни и в обществени медии настояват или изричат съмнение, че почитан натовски военачалник е покорен в Мариупол, Украйна, макар че на тези информации не може да бъде намерено никакво удостоверение.
Твърдение: Висш военачалник от НАТО е покорен в Мариупол
В изявленията (може да бъдат видени    и се отбелязва " усилване на упоритите клюки, че генерал-лейтенант от армията на Съединените щати Роджър Л. Клутие-младши е взет в плен в Мариупол ". А   в Facebook, съгласно който информацията е " доказана ", е споделен над 9000 пъти.

 Разпространявана във Facebook илюстрация към изказванието за пленяването на генерала

Съобщенията се базират на " добре осведомения портал " " Ветеранс Тудей ". Американският уебсайт обаче е уличаван от дълго време в прокремълска агитация. Това се споделя и в на Държавния департамент на Съединени американски щати от 2020 година за съветската агитация и дезинформация.

Сайтът е основан през 2003 година в опозицията на нашествието в Ирак. Десет години по-късно стартира да препечатва и публикации на " Ново източно обозрение " (New Eastern Outlook), издание на институт на Руската академия на науките.

 Скрийншот от обява

В отговор на въпрос на БНР за вероятно пленяване на ген. Клутие в Украйна от пресслужбата на НАТО обявиха , че " изказванията, че генерал-лейтенант Роджър Клутие, командващ Съюзното сухопътно командване на НАТО, е хванат при осъществяване на военни действия в Украйна и по-точно в Мариупол, са изцяло погрешни ":

" Последната аудиенция на ген. Клутие в Украйна бе през юли 2021 година за договаряния с командването на сухопътните сили в Киев за усилване партньорството на НАТО със смелите и боеспособни украински сили ".

От пресслужбата на Алиансa  означават още, че няма да спекулират за задачите или претекстовете зад тези клюки, както и че " няма сили под командване на НАТО в Украйна ".

 Скрийншот от отговора на пресслужбата на НАТО

На британски език в обществените медии изказванията за пленяването на ген. Клутие се появяват още в самото начало на април и скоро по-късно той разгласява фотоси от в Турция, а в мнения назовава изказванията за пленяването си " изцяло погрешни ".

В акаунта в Туитър на Съюзното сухопътно командване на НАТО пък са оповестени фотоси и клипове от няколко скорошни   (след първичните изказвания за пленяването му) с присъединяване на ген. Роджър Клутие.

Заключение
Твърдението за пленяването на генерал-лейтенант Роджър Клутие е НЕВЯРНО . Информацията бе опровергана от пресслужбата на НАТО, която показва, че Украйна няма сили под командването на Алианса. Освен това видеокадри в  и в от 14 април - т.е. след изказванията, че е бил хванат в Мариупол, демонстрират, че генералът не е в плен .

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР