Психозата е любопитен симптом в голям брой психиатрични заболявания. Добил

...
Психозата е любопитен симптом в голям брой психиатрични заболявания. Добил
Коментари Харесай

Кои болести се проявяват с психоза?


Психозата е любопитен признак в огромен брой психиатрични болести. Добил забележителна общност термин, той рядко се употребява по предопределение. Често си служим с него, когато някой се държи нерационално, реакциите му към заобикалящия свят са нестимулирани (например отоваря с експанзия на безпристрастен или даже благ поздрав) и ни се коства, че е изгубил връзка с действителността.

В реалност, тези разбирания не са точни, тъй като освен това отклоняване пациентът има нарушено възприятие за действителност – некадърен е да разграничи фантазиите си от действителността. Колкото може с това си отклоняване той да ни уплаши или стресне, толкоз можем и ние да предизвикаме боязън у него, без да сме показали нападателно държание – стига той да си намерения, че имаме такива планове, за него това става действителност.

Психозата може да бъде както краткосрочна – за часове или дни, по този начин и продължителна – месеци до години. Проява на необятна група психиатрични (а и не само) болести, тя постоянно е безапелационен белег, че съществува болестен развой и би трябвало да се търси лекарско подпомагане.

Ако човек от обкръжението Ви – непосредствен, другар или сътрудник – стартира да демонстрира белези на неуравновесеност, то той не би трябвало да бъде подложен на насмешки, нападки и обществена изолираност. Правилният метод е да го заведете на психиатър. Поради естеството на разстройството, самият болен не осъзнава, че има болест и няма самичък да потърси лекарска помощ.

Ето част от болесите, които могат да стоят зад психозата:

1. Психотично разстройство, дължащо се на телесно заболяване

Счита се, че съществени негови черти са изявените халюцинации и налудности, породени непосредствено от телесното заболяване.

Разбира се, съществуването на телесно заболяване не изключва обособеното битие на друга, психологична болест. При свързаната с телесно заболяване неуравновесеност нормално се следи двойственост на обострянията и признаците. Когато въпросната болест е известна, асоциацията е по-лесно да се направи и постоянно с нейното изцеление се приключват и психотичните признаци.

„ Коварно “ състояне е, когато телесната болест не е известна, а мощно изявената неуравновесеност още повече отвлича вниманието. Опасното в тази ситуация е, че близките може да неглижират болния или непосредствено да го отлъчат и той да не потърси здравна помощ навреме.

Болести, проявяващи се с неуравновесеност, могат да бъдат:
Неврологични – хематом в черепната кутия, неоплазми, менингит, енцефалит, епилепсия – изключително темпорална, множествена

склероза, мозъчно-съдова болест и др.; Ендокринни – крайни хипер- или хипо-функции на щитовидната, паращитовидните и надбъбречните жлези; Метаболитни положения – хипоксия (недостиг на кислород), хиперкапния (повишено количество въглероден диоксид), хипогликемия (поради недояждане или свръхдозиране при лекуване на диабет), чернодробна и бъбречна непълнота, водещи до струпване на токсични субстанции в кръвта. Свързани публикации.. Психоза - диагноза или признак е? 3 Синкоп или епилептичен пристъп? 0 Хипотиреоидизъм – типове и по-важни лабораторни проучвания 0

Смята се, че положението не се диагностицира задоволително постоянно и психотични признаци могат да се срещат при до 20% от пациентите с нелекувани ендоркинни болести, до 15% при болните със систематичен лупус еритематозус, засягащ центраната нервна система и в до 40% от болните с темпорална епилепсия.

2. Индуцирано от субстанции психотично разстройство

Психоза могат да провокират разнообразни опиати, алкохол, медикаменти и отрови. Освен като

тяхна демонстрация, психозата може да се появи и при откъсването от тях като белег на абстиненция.

Този тип неуравновесеност може да не се приключи незабавно, откакто се в профил причинителят . Известно е, че провокираната от субстанции като амфетамини и

кокаин неуравновесеност може да персистрира със седмици, макар отстраняването на причинителя и лекуването й.

3. Психиатрични разстройства

Когато произхода на психозата е психологично заболяване, първоначално не постоянно може да се каже кое е то и каква ще бъде еволюциата му. Специалистите обръщат внимание на това дали болестта е остро – т.е. признаците от нормалност до очевидна неуравновесеност са зародили в границите на 2 седмици, дали има съществуване на обвързван с разстройството изострен стрес и съществуването на съпътстващи признаци.

Острото преходно психотично разстройство нормално има добра прогноза и не оставя последствия. Такова остро положение обаче може да се съпътства от шизофренни признаци, и в случай че продължава повече от месец диагнозата е по-вероятно да е шизофрения .

Налудното разстройство продължава месеци наред и от шизофренията се разграничава посредством наличието на налудните хрумвания – в този случай те не са изцяло фантастични и невъзможни, както е при шизофренията. Друга характерност е, че отвън сферата на налудната концепция, пациентите имат обикновено действие.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР