Психиатърът Веселин Герев коментира зачестилите случаи на насили над жени

...
Психиатърът Веселин Герев коментира зачестилите случаи на насили над жени
Коментари Харесай

Психиатър: Ние като общество си отгледахме едни завършени психопати

Психиатърът Веселин Герев разяснява зачестилите случаи на насили над дами в България.

" Положението е безусловно брутално и моите наблюдения са такива през последните 20 години. Това е по този начин, тъй като ние като общество си отгледахме едни приключени психопати. Съжалявам, че би трябвало да го кажа. Отгледахме едни хора, които са брутални, арогантни, нямат никаква емпатия, даже бих споделил, че огромна част са мазохисти. Правят го поради самото наслаждение. И тази психопатия, която се натрупа измежду обществото стартира лека бавно да избива, и най-тревожното е, че чак месец, откакто се е случил този жесток акт на експанзия, се дава такава огромна публичност ", сподели той в " БТВ Новините ".

" По принцип душeвността на индивида е по този начин устроена, че тя работи на правилото на страха. Страхът е главното задържащо възприятие в нея и доста от жертвите на принуждение се опасяват да споделят за породената им болежка и вербална експанзия. Това трансформира надлежно агресорите в още по-дръзки в техните прояви, в още по-брутални, в още по-арогантни. Фактът, че сега толкоз доста случаи се загатват, за мен е аршин, че обществото ни се отърсва от този боязън, който вцепенява просто жертвите. Те живеят в едно непрекъснато обезпокоително очакване, тъй като те не знаят в какво въодушевление и с какви страсти ще се прибере при тях агресора ", счита специалистът.

" И ще ви кажа един доста обезпокоителен факт, който следя последната година от края на пандемията - от ден на ден мъже стават жертва на домашно принуждение от техните сътрудници дами - и вербално, и физически. Минимум по един мъж имам в месеца, който посещава практиката ми, обект на физическо принуждение от неговия сътрудник. Не се опасява да подаде сигнал, а по-скоро му е неловко и неприятно. Чувства се неугледен от това, че е бил обект на принуждение. И би трябвало да ви кажа, че от време на време вредите са съществени - строшаване на нос, строшаване на кости по лицето, избити зъби и така нататък ", уточни Герев.

" Разбира се, че можем да се предпазим от насилниците. Това е като познаваме техните дейности, които минават през едни доста съществени психически етапи, само че доста разпознаваеми и предвидими. Например дълго време агресорите работят на правилото на вербалната експанзия. Тоест, насилникът стартира със закани, с душевен тормоз. Най-страшното нещо в днешно време е образован принудител, който упражнява душевен тормоз над жертвата си. Той може даже до толкоз да я манипулира, че да я накара тя да се самонарани и да изпитва доживотно възприятие на виновност. След това следват по този начин наречените рецидиви - стартира се с пошляпване, потупване, посбиване. Както насилникът мъж, по този начин и жертвата жена се възпитават и отглеждат. Аз съм изключително обезпокоен за брачната половинка на агресора от Стара Загора, която е била обект на експанзия, и за нейната щерка, която, повярвайте ми, след години ще стане жертва на принуждение ", добави психиатърът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР