Проверяват бъдещия директор на частна градина като за гражданствоКакво да

...
Проверяват бъдещия директор на частна градина като за гражданствоКакво да
Коментари Харесай

Кой да гледа децата през лятото

Проверяват бъдещия шеф на частна градина като за поданство

Какво да вършат децата през лятото по време на дългата си почивка, до момента в който родителите разполагат с стеснен брой дни заплатен отпуск?

Невинаги баби и дядовци могат да се включат в развъждането. Някои към момента работят, тъй като не са навършили пенсионна възраст, други не са в града, където са внуците. А и не всички фамилии имат живи баби и дядовци.

Когато децата са дребни, въпросът опира до детските градини и забавачките. Когато са огромни - до лятната ученическа почивка.

Преди дни се разбра за случая с 2-годишно момиченце, което предходната седмица жена откри прегряло да клюма задрямало на люлка под жулещото слънце на поляната Момина канара на Витоша. Станало е, до момента в който за детето е трябвало да се грижат чиновници на частна занималня с неразбираем статут.

Случаят провокира вълна от отвращение във фейсбук.

Общински и частни детски градини дават наряди (виж карето долу). Те обаче не стигат за всички деца. Някои

прибягват до

помощта на

почасови

гледачки,

други търсят частни занимални.

“Родителите би трябвало деликатно да избират кой ще се грижи за децата им в частните обединения. Има доста организации, само че би трябвало да се знае кой стои зад тях, въпреки че няма единна система. Всеки родител би трябвало да сондира с другари, познати, да търси положителната реклама ”, поучават учители и шефове.

Всъщност процедурата по откриване на частна детска гимназия по никакъв начин не е елементарна. Вероятно това е и повода някои да избират да я заобиколят. Получи ли градината лиценз от МОН, това е гаранция, че родителите могат да бъдат спокойни, поверявайки детето си там.

“Частните детски градини получават качеството на юридическо лице при изискванията и по реда на 3 закона - Търговския закон, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Закона за кооперациите. Така основани, могат да реализират активността си единствено след регистриране в регистъра при изискванията и по реда на закоза за предучилищното и учебното обучение и подзаконовите нормативни документи. ” Това изясни за “24 часа ” Евгения Пушникова, основен специалист в дирекцията “Образование на българите зад граница и учебна мрежа ”, която дава отговор за вписването на частните детски градини и учебни заведения в регистъра на институциите.

Частната детска градина подава заявление. Към него се

ползват

още доста

документи

Като начало компанията би трябвало да носи цялостното название на градината - частна детска градина, която носи еди-какво си име.

За да станеш шеф, би трябвало да имаш минимум 5 години трудов стаж като преподавател в детска градина. Представя се здравно, което удостоверява липса на болести, застрашаващи живота и здравето на децата.

Изисква се

документ от

психодиспансер

Прави се информация дали кандидат-директорът е бил осъждан, получава се удостоверение за съдимост по длъжностен път. Процедурата много припомня на кандидатстване за поданство.

Кандидатите да разкрият нова частна детска градина би трябвало да показват подробна информация за учителите. Те би трябвало да имат съответното обучение и право да работят в детска градина.

Отделно се изискват документи за материалната база. Сградата, която се показва, би трябвало да има статут на детска градина. Ако се употребяват жилищни или офис здания да вземем за пример, наложително се изискват промяна на предназначението и уверение от общината, че предназначението е тъкмо за детска градина. Изисква се също акт за благосъстоятелност или контракт за наем. Изискват се архитектурни проекти и така нататък Инженери и архитекти дават мнение по базата.

При регистриране в регистъра на частните детски градини би трябвало

в 7-дневен период

да се уведоми

Районната

здравна

ревизия,

която да ги впише в регистъра на обектите с публично предопределение.

Представя се също контракт с здравно лице, с което се подсигурява запазване на здравето на дребните. До 31 януари се преглеждат заявките за идната образователна година. Има комисия, назначена от министъра, която преглежда документите. Експерти дават мнения. При установени несъответствия заявителят се уведомява документално да ги в профил. След това комисията отново заседава. Ако всичко е наред, със заповед на министъра се вписва в регистъра. Регистърът е обществен на уеб страницата на Министерството на образованието и науката.

Частните

детски градини

се ревизират

от време на време от специалисти от МОН и Регионалните ръководства на образованието. Получават, несъмнено, и методическа поддръжка от експертите.

В София настоящите сачастни детски градини са 85. В цялата страна са общо 112, цитираха последната статистика от министерството на образованието.

Валентина Денчева, секретар на Управителния съвет

на Българската асоциация на частните учебни заведения:

Не е чудно, че се е
случил случаят на
Витоша, тъй като такива
форми на развъждане
никнат като гъби
Легитимните градини вършат описи с имената на дребните при качване и слизане в рейс. Необходим е надзор, децата не носят отговорност за държанието си

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

- Как ще коментирате случая с изоставеното 2-годишно дете на поляна на Витоша, поверено на грижите на възпитателка от частно детско студио, г-жо Денчева?

- За да бъде обещано позволение за основаване на частна детска градина, се изискват хиляди документи, в това число и информация за педагогическия състав, който ще работи с децата. В такива студиа, дневни центрове всеки може да работи, всякакви аниматори, хора без обучение. За мен въобще не е чудно, че се е случило това нещо. Там би трябвало да има правила, правилници съгласно новия закон за предучилищно и учебно обучение. Тук по какъв начин работят хората, никой не знае, тъй като няма надзор. Кой ги управлява тези хора? Министерството на образованието сигурно не ги управлява. За мен е ясно. Такива случаи ще има не един и два. Сигурно и повече ще станат, тъй като изникнаха като гъби доста такива форми и формички за лятно развъждане на деца, които се крият. Те не са детски градини, само че отглеждат децата целодневно, а хората, които работят там просто нямат нужната подготовка.

Българската асоциация на частните учебни заведения неведнъж е алармирала, че би трябвало да има надзор и да се затварят също по този начин и нелегитимните детски градини, които работят незаконно, които нямат нужните разрешителни и са рискови за децата, които са там.

- Къде родителите, които работят и нямат за помощници баби и дядовци, да оставят децата си?

- Има частни детски градини, които работят през цялото лято. Не знам обаче дали те могат да поемат всички искащи. Може да има и други форми, които да са подобаващи за децата, само че би трябвало да бъдат и сигурни. За мен това е грижа на министерството на образованието и на институциите, които се занимават с деца, само че някой би трябвало да ръководи, да управлява този тип развъждане на децата през лятото.

- Ваканцията у нас не е ли прекомерно дълга?

- Нашата почивка е извънредно дълга. Тя съществува в този си тип доста от дълго време и е обвързвана с нуждата децата да оказват помощ в прибиране на реколтата, въобще в труда на полето. Представете си преди какъв брой години е било това като нужда за българите, само че нищо не се е трансформирало. Очевидно традицията при нас е доста мощна. Иначе тази почивка съгласно мен е доста дълга и не е нужна нито за учителите, нито за децата, тъй като 2 месеца и половина е прекомерно дълго време за почивка. Би могло времето да се разпредели по-рационално, стъпаловидно, както е в Германия, с цел да може да се употребяват през лятото пълноценно лагерите, материалната база, предопределена за деца. Те вършат стъпаловидни ваканции на другите области в Германия, тъй че да може децата да почиват пълноценно. При нас не е по този начин.

- Какви документи би трябвало да изискат родителите, когато записват децата си в частно образователно заведение?

- В частно образователно заведение би трябвало да изискат лиценза от Министерството на обраvзованието и науката. На уеб страницата на МОН има също по този начин качени всички законни частни детски заведения.

- Вие персонално по какъв начин приемате случилото се с детето на Витоша?

- Изключително доста скърбя за това, което се е случило. Ние имаме наставления към сътрудниците, когато излизат отвън детската градина. Те имат лист при качването в рейса, при слизането също. При тръгването се ревизират. Това са дребни деца. Те не носят отговорност за своето държание, по тази причина би трябвало да има доста сериозен надзор.

- Възпитателката е споделила, че детето е инатливо.

- Децата са всевъзможни, само че какво от това? Децата са деца.

194 детски градини
дежурят в столицата
ДАРИНКА ИЛИЕВА

Общо 194 детски градини в София ще бъдат отворени през лятото.

Както всяка година и това лято Столичната община обезпечава опция на родителите, които желаят, децата им да продължат да посещават детска градина и през лятната почивка.

Дежурни детски градини има във всеки от 24-те региона на столицата. В някои от по-големите отворените детски градини през лятото са повече - да вземем за пример в “Младост ” през юни, юли и август ще работят 19, в “Люлин ” - 17, в “Красно село ” - 13, в “Надежда ” - 12, и в “Подуяне ” - 11.

Подробен лист на дежурните детски градини по региони може да се откри на уеб страницата на електронната система за банкет в детските заведения - https://kg.sofia.bg/isodz.

Броят на дежурните детски градини се дефинира съгласно този на подадените от родителите заявки, че желаят детето им да посещава детското заведение през месеците юни, юли и август.

Заявленията се подават към специалистите по обучение в съответната районна администрация.

При нужда и при съществуване на 20 деца Столичната община има подготвеност да разкрие в допълнение дежурни групи в детските градини, излиза наяве от известието на уеб страницата на електронната система.

Информация за пренасочване на децата, в случай че тяхната градина не е измежду дежурните, пък се афишира на място там, където учат.

В останалите детски градини, които не работят през лятото, нормално ваканцията се употребява за настоящи поправки, ободряване и хигиенизиране. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР