Проверка на полицията откри нарушения за милиони при строежа на

...
Проверка на полицията откри нарушения за милиони при строежа на
Коментари Харесай

Нарушения за милиони по строежа на АМ "Хемус"

Проверка на полицията откри нарушавания за милиони при градежа на Автомагистрала " Хемус ". Лотовете от 4 до 9 нямат разрешителни за градеж, оповестиха от Главна дирекция " Национална полциия ". В хода на осъществената инспекция са открити и редица други нарушения.

„ От лот 1 до лот 9 са подписани 2 инхаус контракта сред АПИ и „ Автомагистрали ”, с които АПИ разпорежда на компанията да построи лотовете към автомагистралата. Не са почнали отчуждителните процедури по цялото трасе. Независимо от това към компаниите реализатори са преведени предплатено големи суми. За лот 4 са дадени 77 милиона предплатено, за лот 5 - 91 милиона, а за лот 6 - 101 милиона ", разкри Атанас Илков от ГДНП.

По лотовете 7, 8 и 9 няма стартирани никакви строителни действия, само че и за тях са преведени предплатени суми от 92 млн. лева.   

„ От всички притежатели на земи, през които ще минава автомагистралата, единствено за лот 4 е почнало отчуждаване и някакво строителство, което обаче даже не е напреднало. В лот 5 имаме към 2,5 км лишаване на земна маса ”, сподели още Илков и уточни, че са разпитани над 150 притежатели на земи. Проверката на полицията продължава.

„ През последния месец се извърши голяма работа от няколко структури в министерството по сигнала, подаден от Министерство на регионалното развитие. Работим интензивно благодарение на Национална агенция за приходите и ДАНС. Бяха открити голям брой нарушения от друго естество, работата по тях ще продължи ”, изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Повече информация за компаниите и нарушаванията ще бъде показана идната седмица.

Шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов уточни, че инспекторите са оказали подпомагане в три съществени посоки – разбор на договорите, обзор на счетоводството и параленост на придвижването на парите от „ Автомагистрали ” към съответните компании. Поради законови ограничавания обаче, Спецов не разкри детайлности.

„ Ролята на Национална агенция за приходите е значима, тъй като задачата ни е да проверим дали при приключването на този публичен запас не са осъществени данъчно-осигурителни нарушавания и дали тези финансови интервенции не са нарушили фиска. Накратко казано, ревизираме дали тези нарушавания не са ощетили всеки българин ”, добави шефът на Национална агенция за приходите. 

„ Стартирането на нашите изследвания стартира от Комисията „ Манолова ”. Регионалният министър завари една директория с въпроси и задания, сложени от тази комисия. В хода на изследванията се натъкнахме на разпределяне на пари през процедурен безпорядък, по закон, признат през 2016 година от Народно събрание. Някои хора са считали, че могат да раздадат 1 милиард на компании през този процедурен безпорядък. Смятаме, че през 2020 година не е имало нужда да се раздадат 1 милиард лв. на компании, в случай че предходните ръководещи са знаели, че нямат позволение за градеж на правите от 4 до 9 на „ Хемус ”, съобщи районният министър Виолета Комитова.

„ За секторите 4,5 и 6 – незабавно се заехме да ускорим отчуждителните процедури. Най-тежко е положението на лотове 7,8 и 9 – там начертаното трасе минава през слаби терени и свлачищни зони, през защитена от НАТУРА 2000 територия, както и през специфичен обект. Трасето би трябвало да бъде преместено. Върнахме се към изходна позиция. Чертаем ново трасе и започваме ново геоложко и геодезическо изследване ”, изясни още Комитова.

„ Защо са дадени пари за лотове 4, 5, 6, 7, 8 и 9? Още нямаме отговор. Тези пари са раздадени от господин Беличев, който твърди, че били застраховани със застрахователни полици. В България няма застрахователна компания, която да издържи на това - да ни върне 1 милиард по застрахователни полици. Считаме, че тези пари са подложени на голям риск и не е имало потребност да бъдат раздавани през 2020 година Открихме противозаконни сектори на градежи ”, уточни още тя.

Разследването разяснява и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той уточни, че управляващите не знаят коя е компанията, заела се със градежа на секторите от „ Хемус ” и получила авансови заплащания. Рашков изясни още, че данните, с които полицията разполага, сочат, че са основани десетки документи с погрешно наличие.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР