Проведените в Русия избори разкриха редица нови тенденции. От една

...
Проведените в Русия избори разкриха редица нови тенденции. От една
Коментари Харесай

В условията на СВО за руските партии стана трудно да се различават една от друга

Проведените в Русия избори разкриха редица нови трендове. От една страна, за партиите стана по-трудно да се разграничават една от друга. От друга страна, не всички партии ясно формулираха своите оферти към гласоподавателите. Какви други неточности бяха позволени по време на изборите 2023 и в какво положение ще се приближи съветската партийна система до идващите избори?

Експертите нарекоха Единния ден за гласоподаване (ЕДГ), който се организира предишния уикенд, „ гласоподаване на референдум “, защото „ Единна Русия “ получи болшинство във всички законодателни събрания, където се организираха избори, в това число в новите райони. Освен това претендентите за губернатор и „ Единна Русия “, 19 души от 21 позиции, също завоюваха на първия тур с резултати от 70–80%.

Според политолозите по време на предизборната акция доста партии са се сблъскали с обстоятелството, че им е станало по-трудно да се разграничават една от друга. За наблюдаващите резултатите на ЛДПР, които се бориха без Владимир Жириновски, се оказаха ненадейно високи. Но „ Справедлива Русия – за истината “ (СРЗИ) и Комунистическата партия на Руската федерация не съумяха да се приспособяват към актуалните политически действителности и да предложат на гласоподавателите нещо друго от обичайните лозунги. На този декор „ Новите хора ” съумяха да потвърдят, че партията е станала пълновръстен член на политическата система.

Някои специалисти назовават последните избори подготовка за партиите преди президентската акция през 2024 година Като цяло системата поддържа вътрешнополитически консенсус даже на фона на конкуренцията в редица райони.

" Единна Русия "

„ Единна Русия сътвори ясна технология за активизиране на своите гласоподаватели, тъй че няма смисъл партията да трансформира нещо коренно “, споделя Евгений Минченко, президент на едноименния информационен холдинг, шеф на Центъра за проучване на политическите елити към МГИМО.

„ Можем да поправяме софтуерните подходи, само че самият модел на потребление на облика на президента, активизиране на административните и индустриалните съставни елементи, дейна работа в обществените мрежи и бази на последователи, система за готовност посредством партийни членове - всичко работи. Съответните заместник-ръководители на изпълнителния комитет на „ Единна Русия “ Александър Сидякин и Сергей Перминов правят чудесна и доста добра работа “, споделя Минченко.

Що се отнася до другите партии, те в действителност мъчно се разграничават една от друга, счита специалистът. „ Причината е в по този начин наречения консенсус за Донбас. Всички се сплотиха към президента, всички парламентарни партии поддържат СВО. В такива условия е доста мъчно да се разграничават един от различен ”, добавя политологът.

Комунистическа партия на Руската федерация

Политическите стратези на КПРФ „ работиха добре този сезон, организираха добра акция за Валентин Коновалов в Хакасия “, счита Минченко. Сред констатациите са работа с имиджа на политика, интензивност в интернет, присъединяване му на дебатите и рекомендациите от консултанти.

„ Рано е да отписваме КПРФ. Сега не е най-подходящият миг за тях, само че инерцията към момента съществува. Но остава фактът, че тя мощно утежни позициите си, в това число в тези райони, където в миналото се усещаше добре, да вземем за пример в Иркутска област “, означи политологът.

„ Като цяло резултатите на партията са намалели по обясними аргументи. В предишното скокът им се дължи на пенсионната промяна и негласната коалиция с хората на Навални и демократичната съпротива, които гласоподаваха за КПРФ като съществена опция на „ Единна Русия “. Днес този сегмент от електората е покварен, мина във вътрешна емиграция и лиши партията от гласове “, изясни Минченко.

На собствен ред политологът Павел Данилин счита, че КПРФ не е съумяла ясно да формулира предлагането си за гласоподавателите „ и като цяло не схваща какво да му каже “. И партията би трябвало съществено да поработи върху тази неточност. „ Комунистите сякаш поддържат Владимир Путин, само че наподобява не го вършат “, споделя политологът. Самите им водачи се изгубиха, както и своите гласоподаватели.

В такава обстановка партията се нуждае от „ същинско подмладяване и промяна на водача “. „ Един остарял кон, несъмнено, няма да скапе браздите. Но Генадий Андреевич Зюганов е прекомерно консервативен. Нека на негово място пристигна и Зюганов - само че млад, Леонид, внук на водача на партията. Това ще бъде огромен плюс за комунистите “, счита Данилин.

Бъдещият водач обаче би трябвало да дава отговор на потребностите на гласоподавателя. „ В момента КПРФ не дава отговор на последователите си за какво би трябвало да гласоподават за комунистите. Какво желае да предложи КПРФ, каква е визията на партията за бъдещето на Русия? Отговор на този въпрос няма, а в случай че има, то той е прочут на доста тесни групи, които не са в положение да запазят КПРФ като втората по мощ партия в Русия “, споделя Данилин.

" Справедлива Русия "

„ Но СРЗИ изцяло на вятъра пое по пътя на радикализацията. Идеята да се разпространява като " Партията на чука " не проработи. Тя не съумя да притегли по този начин наречените " ядосани патриоти " и отчужди обичайните гласоподаватели. Оттук и спадът в резултатите на партията “, изясни Минченко.

СРЗИ играеше в доста тясно електорално поле и „ единствено губеше гласове “, прибавя Данилин.

Отначало „ Справедлива Русия “ поддържаше крайните патриоти, само че след протеста на Евгений Пригожин се отхвърли от концепцията за „ Партията на чука “.

Така се оказва, че победител остава единствено „ Единна Русия “. Посланията ѝ ясно кореспондираха с потребностите на гласоподавателите. Но това не значи, че „ Единна Русия “ няма потребност да измисли нещо ново за идната акция “, акцентира политологът.

ЛДПР

„ Либералдемократите демонстрираха порядъчен резултат заради няколко фактора. Леонид Слуцки се оказа ефикасен договарящ, който умело построи връзки с районните управляващи и отдели огромна част от персоналното си време за това. Второто е способеното потребление на облика на починалия партиен водач Владимир Жириновски като оракул и влъхва. Имаше забавни и изобретателни находки “, показва Минченко.

Освен това в ЛДПР е израснала цяла плеяда от мощни районни водачи. Сред тях са Александър Глисков в Красноярски край, Михаил Молчанов в Хакасия. „ Тези хора, заради своята харизма, дърпат резултатите на партията “, изброи специалистът.

Според него „ самият дневен ред, в който се намираме в този момент, както и концепцията, която Жириновски планува доста, направиха идеологията на партията търсена “. „ Трудно е да се каже какъв брой ще продължи тази инерция за ЛДПР, само че Комунистическа партия на Съветския съюз съществува с помощта на облика на Ленин в продължение на няколко десетилетия “, напомни Минченко.

В същото време Данилин счита, че „ ЛДПР доста ясно поддържа президента “ по фундаментални въпроси, а в други случаи ясно формулира своите оферти към гласоподавателя. „ Да, партията беше доста подкрепена от облика на Жириновски и неговото завещание. И с помощта на вярното позициониране и дейното присъединяване в дебатите, партията съумя да отхапе части от електората от КПРФ и СРЗИ. Ако тази наклонност се резервира, ЛДДР ще измести КПРФ от второ място “, позволява Данилин.

" Нови хора "

„ Партито не се показа доста безпрепятствено, само че като цяло беше обичайно. „ Новите хора ” потвърдиха, че неслучайно са в Народното събрание. Предизборната акция на Владислав Даванков в Москва не беше толкоз сполучлива, колкото бихме желали - той зае четвърто място на изборите за кмет. В същото време акцията беше най-значимата от всички, като се изключи Сергей Собянин, който имаше действителна стратегия и действителни достижения “, споделя Минченко.

Според политолога най-хубавият резултат на партията, реализиран на изборите за Ил Тумен на Якутия и на изборите за Якутска градска дума, се свързва, от една страна, с фактора на Сардана Авксентиева, а от друга, с ярка и изобретателна акция. Минченко непосредствено предлага: „ Много хора би трябвало да учат и възпроизвеждат якутския опит в идващия избирателен цикъл. “

Според Данилин точно „ Новите хора “ не наподобяват на другите парламентарни партии, само че „ те въобще не формулират посланието си, тъй че имаха неприятни резултати съвсем на всички места, като се изключи Ярославъл и Якутия “. „ Партията би трябвало ясно да формулира своето предложение и да отговори на упованията на гласоподавателите, тогава резултатите ще се подобрят “, заключи Данилин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР