Проведе се първото заседание на Националния пандемичен комитет във връзка

...
Проведе се първото заседание на Националния пандемичен комитет във връзка
Коментари Харесай

Нови мерки заради настъпването на Омикрон в страната

Проведе се първото съвещание на Националния пандемичен комитет по отношение на Омикрон и предстоящата в международен мащаб нова вълна на COVID-19. Комитетът бе образуван преди дни от министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

Неговата задача е да проучва и координира дейностите по осъществяването и контрола на въведените в страната противоепидемични ограничения. Той се оглавява от заместник-министър доцент Георги Йорданов. В състава на комитета влизат представители на управлението на здравното министерство, основният държавен здравен контрольор, представители на районните здравни инспекции и на незабавната здравна помощ.

След съвещанието бе обявено, че се регистрира отвращение на хората да се имунизират. " Ще създадем всичко допустимо да улесним хората, които желаят да го създадат. До края на месеца би трябвало да отчетем 500 000 имунизирани, с цел да се оправим с пандемията ", сподели заместник-министър доцент Георги Йорданов, който оглави Националният пандемичен комитет.

" Много разчитаме на медиите, с цел да убедим хората да се имунизират ", акцентира шефът на Националния пандемичен комитет.

" Имаше предложение за имунизиране на избрани контингенти от хора. Решението на държавното управление е, че имунизирането е непринуден акт и не можем да посегнем на това право на хората ", разгласи той по време на брифинга.

" Анализът на протичането на Омикрон е, че минава по-леко. Затова ще използван понижаване на карантината от 14 на 10 дни. Тези, които са контактни ще подлежат на карантина от 7 дни, а не както до момента – 10. Всички страдаме най-вече от неналичието на надзор ", признават от комитета. 

Здравните управляващи имат проблем с българи, които са били отвън страната по време на празниците, сподели още зам.-здравният министър. " Има ограничаваща мярка всички, които работят с жители да са със зелен документ или с периодически проби ", съобщи той.

" Заетостта на леглата в София надминава 60 на 100, доста бързо ще стигнем маржа и вършим всичко допустимо да повишим броя ", съобщи Йорданов и добави, че се чака пик в околните две седмици.

" Пикът на COVID-19 се чака в идващите две седмици. Мерките ще бъдат налагани съгласно обстановката. Те ще са разнообразни в другите пандемични региони ", допълни доц. Йорданов. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР