Провален е Консултативен съвет по национална сигурност при президента -

...
Провален е Консултативен съвет по национална сигурност при президента -
Коментари Харесай

Битка с президента - има ли, защо, докога

Провален е Консултативен съвет по национална сигурност при президента - рядко събитие. Така стартира тази седмица.

С малко изказване президентът изрази недоверието си, че политическите сили са заинтересувани от ефикасна битка с корупцията по високите етажи на властта, каквато беше тематиката на съвета. Правителствената осведомителна работа излезе със известие, че това не е протест, както твърди водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, а резултат от по-рано планувани задължения на министри. Даже от " Дондуков " 1 обявиха " цялостна поддръжка на напъните на президента да консолидира институционалните дейности в битката с корупцията и ще продължи да взе участие интензивно в този развой ". В понеделник по здрач от " Дондуков " 2 оповестиха, че президентът е наложил несъгласие на Закона за защитата. И денят завърши.

Не и напрежението сред ръководещата власт и президента. Независимо от натъртването от страна премиера Борисов в последното му изявление пред БиТиВи, че той има положителни връзки с Радев. И макар инструкцията му спусната в неделя към ГЕРБ да не загатват президента тематиката за конфликт до война сред празидент и министър председател или неговата партия отекваше през цялата седмица. В изявление по Българска национална телевизия в четвъртък Радев предложи да се схванат с Борисов в мъжки диалог и сподели, че прави оценка напъните на премиера, само че той мъчно надвиквал съпартийците си.

А че опитът на Борисов да прокара разграничителна линия сред своето миротворчество и скандалните обвинявания към Радев от парламентарните " беквокали " на своята партия няма да успее, се разбра по-рано.

Президентът съобщи ясно на летището, заминавайки за Полша: " Приемам подадената ръка, само че не и мир в името на корупционния комфорт ". Учудващо беше че политолози и анализатори отминаха това изказване, а то (надявам се) вещае забавни времена. След такова изказване и след неуспеха на консултативния съвет мирът съгласно визията на Бойко Борисов наподобява неосъществим. А играта на положителното ченге (лидерът-премиер) и неприятното (неговият заместител Цветанов) към този момент отегчава.

Ето за какво да изоставим най-накрая интерпретациите и да се обърнем към обстоятелствата -

Кой стартира пръв и за какво

На 23 юни (петък) в Брюксел министър председателят Борисов се среща /в рамките на Европейския съвет/ с премиера на Швеция Стефан Льовен и осведоми публицистите, че " идната сряда или по-следващата стартират договарянията за изтребителите " Грипен ", класирани преди всичко от експертната комисия по време на служебното държавно управление. А след това - за класираните на второ място " Юрофайтър ". И още - че договарянията ще бъдат тежки, ще се договаря индустриално съдействие в доста области, " с цел да можем да си върнем парите които ще платим за изтребителите ".

На 25 юни (неделя) Цветан Цветанов с изключителна конференция в късния следобяд дава да се разбере, че това което приказва Борисов няма да стане. Цветанов даже загатна за корупционни практики на най-високо равнище в страната, визирайки президента Радев. И стартира за пръв път концепцията за парламентарна комисия, която да проверява класирането на офертите " и в случай че се откри нещо неправилно, ще имаме образец за неприятни практики на равнище президент ". На 28 юни парламентарната комисия е към този момент основана.

С две думи Цветанов стартира пръв, а за какво - няма един отговор

Ако геополитическият фактор е решаващият за избора на изтребител (по силата на който би трябвало да купим американски F-16 или пък някой е поел подобен ангажимент) поражда въпрос, който не е тематика на този разбор, само че мимоходом не мога да скрия удивлението си: по какъв начин по този начин министър-председателят Борисов не е бил осведомен с това и потегля на договаряния с шведския си сътрудник, а партийният му заместител Цветанов е освен осведомен, само че и поправя главата на държавното управление и излиза, че Цветанов дава отговор за геополитическия фактор?!

И тъй като от този момент - повече от три месеца - ефирът се пренасити до оглушаване от изказвания за нарушаванията на експертната комисия (официално именувана Борд за ръководство на плана -БУП), която класирала офертите по време на служебното държавно управление на Радев, отделих дни да се дълбая в два документа: Решението на Народното събрание от 2 юни 2016 година с условията за покупката на изтребители; и в отчета на краткотрайната парламентарна комисия, огласен преди седмица. И - с тежки главоблъсканици на дилетант - да изплувам измежду морето от цифри и софтуерни детайлности, ето какво открих:

В решението на Народното събрание се споделя, на стр. 25, точка 5.2: " Предвижда се заплащането да се реализира като композиция от предплатено заплащане и заплащане след доставка за интервал от 6 години, с примерно систематизиране на заплащанията, както следва " (следва изтъкване за коя година какъв брой пари да се платят).

А в отчета на краткотрайната парламентарна комисия ето каква е интерпретацията: " Обяснението обещано по време на съвещанието на 14.09.2017 година от ръководителя на Борда за ръководство на плана (ген. Цанко Стойков, който сменя ген. Румен Радев след кандидатирането му за президент - бел. ред.), че това (за разсроченото заплащане - бел. ред.) е записано като условие, не устоя на инспекция - в т. 5.2 е записано, че схемата за заплащане е примерна. "

Може да се спори какво е смисъла на думата " скица ", с цел да разберем кое е вложил непозволено БУП като наложително и с това е трансформирал критерия за класирането на офертите и е дисквалифицирал F-16. Едно обаче съгласно моя прочит е видно: че разсроченото заплащане е заложено като изискване в решението на Народното събрание, а разпределението на сумите по години е примерно (схемата?)

Не може обаче да се спори за друго: че в отчета на депутатската комисия има черно на бяло откровена лъжа, и това е открито в разбор на в. " Капитал " на 29 септември 2017 година Още през февруари, по време на ръководството на служебното държавно управление, на България е направена нова оферта от Съединени американски щати, която се вмества в одобрената финансова рамка. Председателят на плановия ръб ген. Стойков е удостоверил съществуването на сходна оферта пред депутатите на същото съвещание на 14 септември, само че новото американско предложение не било прегледано, тъй като - споделя той - в него не е включено въоръжението на самолетите.

А в отчета на парламентарната комисия ето по какъв начин е оценено изказванието на шефа на БУП: " Това пояснение (на ген. Цанко Стойков - бел. ред.) буди неразбиране, като се има поради, че и офертите на другите претенденти са без въоръжение ".

Не е правилно - всички предложения са с въоръжение

тъй като такова е решението на Народното събрание от 2016 година Там, в точка 3.1.2. от решението на предишното Народно заседание написа: " За решение на задания с новия вид военен аероплан е наложително придобиването на нови видове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи влияние във всевъзможни МТУ, през деня и нощем ".

Затова и в настояването за предложения до Италия, Швеция, Португалия и Съединени американски щати категорично е било записано, че цените са за машини с въоръжение. Това твърди и представителката на шведския производител СААБ, и основният секретар на президента полк. Димитър Стоянов. Самото искане /RFP - Request for Proposal/ е засекретено, а актуалното държавно управление отхвърля да го разсекрети най-малко в тази част, с цел да се потвърди безапелационно кой /не/ споделя истината.

Нагазих в тази конкретика, с цел да не бъда голословна, че краткотрайната парламентарна комисия за изтребителите, инициирана от Цветанов, и нейните представители и интепретатори от ГЕРБ използваха комисията и с цел да бъде нападнат президентът (той не е оглавявал плановия ръб по време на класирането на офертите).

Защо беше нужна офанзивата против Радев
като класирането на експертния ръб въобще не е наложително за държавното управление, което е в цялостното си право да предложи на Народното събрание друго решение, да купи каквито си ще самолети, с въоръжение или без, остарели или нови, игнорирайки мнението на някакви генерали, летци и други шапкари?

Затова въпросът е: за какво потегли и до каква степен ще стигне този конфликт

Радев към този момент показва планове за битка с властовата корупция, само че е с нищожна подготвеност по въпроси отвън авиацията (това не е обидно, нали има съветници - тематиката за тях е отделна). Те би трябвало да му обяснят, че не може да бъде основан антикорупционен орган с дейно проверяващи функционалности без да се построи успореден механизъм за тази цел, обособен от Прокуратурата на Република България, която е единствената овластена от Конституцията да управлява следствието. Това го знае и Корнелия Нинова, само че и тя, и президентът не обелват и дума по този проблем, с цел да не провокират основния прокурор.

Радев би трябвало към този момент да е схванал, че не друго, а търговията с въздействие от най-високите равнища точно на преплетената прокурорска и партийно-политическа власт диктува промените във всички сфери и президентът не може да промени нищо, колкото и консултативни препоръки по националната сигурност да организира - небойкотирани, непровалени и видимо сполучливи.

Но президентът разбърка картите на статуквото отвън авиацията

и даже да я нямаше епопеята с изтребителите, той отново щеше да стане черната овца на пейзажа, откакто наложи несъгласие на избора на ръководител на Върховния административен съд.

Това несъгласие е невиждано и е необичайно, че политолозите отново не обърнаха внимание. Петър Стоянов преди време върна избора на Бойко Рашков за основен прокурор макар съвършената процедура, тъй като различен (Никола Филчев) беше любимецът на неговата ръководеща политическа мощ Съюз на демократичните сили. Президентът Плевнелиев подписа указа за избора на Сотир Цацаров макар опорочената процедура, тъй като той беше изборът на ръководещата политическа мощ ГЕРБ. Сега президентът Радев постанова несъгласие на избора на ръководител на Върховен административен съд измежду радикално разнообразни условия: връща избор, явно контрактуван и утвърден от ръководещото статукво.

Този акт на Радев, забележете, очевидно няма поддръжката даже на опозиционната Българска социалистическа партия, която го е издигнала за президент и даже не е коментирала ветото.

Но прибирам се на въпроса за какво и какво следва. Ами не е изключено отговорът да е доста елементарен: не е разрешено различен да има самодейност за каквото и да било отвън ръководещите, изключително пък в случай че размътва блатото; от небето ли пада този президент, та не знае кой ръководи и кой може да се харесва на народа. За задачата ще бъде изменена тактиката - президентът към този момент няма да бъде сравняван със севернокорейския деспот, няма да бъде нападан с подмятания за корупционно потупване по рамото от шведите за грипените...
А единствено ще бъде пренебрегнат и изолиран, както стана в понеделник на КСНС - мотиви ще се намерят

А редом - в ефира ще бъде оценен с политологично-претенциозни тълкования, че е напуснал ролята на балансьор и е станал крило, че нарушава хармонията на институциите тъкмо по време на европредседателството, а това е неприемливо, нали...

А по какъв начин нарушава хармонията? Ами като приказва. Той така или другояче друго не може да прави, само че и това му е доста. А в формалните известия и изказвания на Борисов и Цветанов ще се проповядва мир и " цялостна поддръжка на напъните на президента за битка с корупцията ".

Прогнозирам обаче, че на фона на изложената горе фактология към изтребителите -

към този момент президентът е този, който взема решение дали ще одобри подобен мир

Битката сред ръководещата политическа партия и Радев ще продължи, въпреки и изменена тактически, до момента в който бъде отхвърлен да се перчи с начинания или да става повторно президент. Нали ДАНС била влезнала в президентството, напомням, че това беше сензационно оповестено от парламентарната естрада. В изявлението за Българска национална телевизия в четвъртък Радев сподели, че не са осъществени никакви нарушавания от неговия екип за достъпа до класифицирани документи и добави, че се надява инспекцията на ДАНС да откри истината, с което дефакто удостовери, че ДАНС фактически го ревизира. Но не е ясно какво може да открият службите.

Ако Радев не се опитоми самичък и продължи да нарушава комфорта на Борисов и дизайна на статуквото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР