Проукраинска група, вероятно съставена от украински или руски граждани, стои

...
Проукраинска група, вероятно съставена от украински или руски граждани, стои
Коментари Харесай

Проукраинската група е саботирала тръбопроводите Северен поток, сочат нови разузнавателни данни

Проукраинска група, евентуално формирана от украински или съветски жители, стои зад офанзивата против газопроводите " Северен поток " предходната година. Това сочи нова информация, получена в американското разузнаване и от вестник Ню Йорк Таймс .

На 26 септември 2022 година и повредиха газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " в изключителните стопански зони на Швеция и Дания в Балтийско море. Тогава и двете страни споделиха, че гърмежите са били умишлени и започнаха следствие за хипотетичен.

Според новата разследваща информация, представена от Ню Йорк Таймс, няма доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или други украински държавни чиновници стоят зад офанзивите. След публикуването на информацията късно във вторник Украйна отхвърли да има каквато и да било връзка с случаите.

" Длъжностни лица, които са прегледали разследващите данни, споделиха, че считат, че саботьорите най-вероятно са украински или съветски жители, или някаква композиция от двете ", написа в обявата на американския вестник.

Разузнавателните данни допускат, че тези, които са направили офанзивите, са се противопоставили на съветския президент Владимир Путин, само че не прецизират кои са членовете на групата или кой е управлявал или платил за интервенцията.
Новата информация от Германия
Германската социална телевизия АРД, публичното Зюдвеструндфунк и вестник Ди Цайт също по този начин във вторник, без да цитират източници, че немските управляващи са съумели да разпознават морския съд, употребен за саботажната интервенция.

Според медийното следствие група от петима мъже и една жена с подправени паспорти са наели яхта от основана в Полша компания, благосъстоятелност на украински жители. Не е ясна националността на петимата жители.

Разследващите са разкрили следи от експлозиви по яхтата, която групата е наела от немското пристанище " Росток " на 6 септември. Германските медии оповестяват, че разузнаването също допуска, че проукраинска група може да стои зад офанзивата, само че към момента не е разкрило доказателства. Сред обсъжданите версии е и тази за акция, проведена от другата страна по този начин, че да остави следи, водещи към Украйна, написа " Ди Цайт ".

Дания, Германия и Швеция оповестиха предишния месец, че техните следствия по случая към момента не са завършили. По-рано Русия изиска да взе участие в следствията, като сподели, че вредите са в интернационалните води, само че Дания и Швеция отхвърлиха.

Газопроводът " Северен поток 1 " се простира на 1200 км от съветското крайбрежие покрай Санкт Петербург до североизточна Германия. " Северен поток 2 " към момента чакаше позволение за потребление, когато Русия нахлу в Украйна през февруари и стартира война.

През септември Съединените щати и НАТО нарекоха офанзивите по тръбопроводите " акт на бойкот ", до момента в който Москва упрекна Запада. Нито една от страните не е предоставила доказателства.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР