Проучването Нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация се

...
Проучването Нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация се
Коментари Харесай

Архитектите в България предпочитат да проектират жилищни сгради

Проучването " Нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация " се организира за пръв път в България

[Асоциация на архитектите в България] Още по тематиката
Топ строителните разрешителни: Жилища, главно на юг

През първите три месеца на 2018 година в София преобладават постройките с жилища
4 апр 2018
Парламентът утвърди обособяването на зони за небостъргачи в София

Колко тъкмо и къде ще са те обаче ще бъде решено от Столичната община с смяна на Общия организационен проект на града
28 мар 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017
Екипна архитектура

Гергана Милушева, притежател на бюро Cityscape, пред " Капитал "
10 мар 2017 В България повече дами практикуват архитектура, преди всичко по избор измежду представителите на специалността са жилищните здания и в бранша има огромна конкуренция. Това са част от резултатите, които демонстрира първото социологическо изследване за специалността на архитектите у нас, извършено от " Асоциация на архитектите в България " (ААБ).

Целта на изследването е да изследва настройките и мотивацията на българските архитекти за професионалната им реализация, като в него са взели участие общо 773 представители на специалността от цялата страна. " Да си проектант е влиятелно, само че и доста отговорно. За нас от ААБ беше значимо да изследваме точно тяхната мотивация, която е причина за добре свършената работа ", декларира арх. Анета Маркова, ръководител на УС на асоциацията.

Професионалистите в областта на проектирането и градоустройството показват жилищното строителство като тип план, който провокира максимален интерес за тях. Близо 80% от участниците в изследването са го показали преди всичко, като изключително мощен е ползата към такива планове от страна на експертите, практикуващи отвън столицата - 87.5% са го избрали като най-желан. Обществените и офис постройките се подреждат на второ и трето място съгласно желания на архитектите, следвани от планове за културни здания, интериор, просветителни здания и на последно място индустриално строителство. В тези категории желанията на експертите в София и тези от останалата част на страната се разграничават. Интериорните планове съставляват интерес за повече експерти, които работят в София, до момента в който опазването на културното завещание и просветителните здания са с преимущество измежду архитектите, практикуващи отвън столицата. (виж графика)

Над половината архитекти са на мнение, че секторът е мощно конкурентен, а в основата на мотивацията им за работа са: забавните планове, екипната работа, творчеството и опцията за развиване. Според 52% от интервюираните реализацията е сложна, а едвам една четвърт от архитектите считат, че заплащането в бранша е съответно, сочат резултатите от изследването. Модерното работно място е значим фактор, в това число да е оборудвано с нови технологии, да дава опция за кариерно развиване, а в работата да има еластичност и добра работна атмосфера.

В гилдията има от ден на ден млади архитекти, като единствено 33.3% от участниците в проучването са натрупали над 7 години професионален опит, а междинната възраст на практикуващите е под 30 години. По отношение на подготовката и добита просветителна подготовка УАСГ води класацията със 72.7% от приключилите архитектура, следван от Варненски свободен университет " Черноризец Храбър " и образователни заведения отвън България, като най-популярни измежду архитектите са Италия и Германия. Над три четвърти от архитектите не са стажували и не са работили по специалността си в чужбина, което значително се дължи на условието архитектите да познават локалното законодателство, с цел да практикуват специалността.

Жените архитекти доминират в България с разлика от 8.6% повече по отношение на мъжете, практикуващи специалността, демонстрират още резултатите от социологическото изследване. За съпоставяне - съгласно проучване на Европейския съвет на архитектите съотношението е много по-различно - една трета са дами, останалите са мъже.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР