Проучване в Шотландия показва, че въведената политика за минимална цена

...
Проучване в Шотландия показва, че въведената политика за минимална цена
Коментари Харесай

Шотландия отчита намаляването на смъртните случаи при злоупотреба с алкохол

Проучване в Шотландия демонстрира, че въведената политика за минимална цена на алкохола дава резултати за намаляването на смъртните случаи от корист с алкохолни питиета. 

Проучването демонстрира, че вследствие на пилотния план на шотландското държавно управление се следи спад от 13% на смъртните случаи, свързани с консумация на алкохол, понижава и броят на приетите в болница.

Макар и изследването да се основава главно на наблюденията на полицията и на локалните управляващи и да няма изрично доказателство, че забележителното понижаване на смъртните случаи се дължи извънредно на минималната цена за единица алкохол, специалистите са на мнение, че това е първият и най-ясен сигнал, че политиката понижава вредата от потреблението на алкохол. 

Освен това се регистрира, че не се следи нарастване на противозаконната и нелицензираната продажба на алкохол след въвеждането на закона, а в това време пъбовете, клубовете и заведенията за хранене, които нормално поставят по-високи цени на напитките спрямо магазините и супермаркетите, значително не са били наранени финансово от политиката.

Съобщава се обаче и за неспазване на закона към формалната граница сред Англия и Шотландия, тъй като постоянно шотландци отиват в Англия да се запасят с алкохол за себе си и приятелите си, предава БНР. 

Освен това по-малките търговци на дребно са употребявали политиката, с цел да усилят цените и на алкохолни артикули, които не са наранени от мярката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР