Проучване установи големи разлики в начина, по който бременността може

...
Проучване установи големи разлики в начина, по който бременността може
Коментари Харесай

Проучване установи значителни разлики в начина, по който бременността може да повлияе на възприятията на жените за собственото им тяло

Проучване откри огромни разлики в метода, по който бременността може да повлияе на усещанията на дамите за личното им тяло, заяви електронното издание Medical Xpress.

Известно е, че отрицателното усещане на бременните дами за личното им тяло може да окаже съществени резултати както върху майката, по този начин и върху бебето ѝ.

Проучването, ръководено от експерти от университета " Англия Ръскин " и Йоркския университет, се счита за първия мета-анализ, сравняващ две групи бременни дами – тези, които гледат на тялото си по положителен метод, и на възприемащите се негативно, написа Българска телеграфна агенция. Чрез синтезирането на резултати от голям брой други изследвания новото проучване откри, че цялостното незадоволство на дамите от личното им тяло по време на бременност статистически не се разграничава от усещането им, когато не са бременни. Въпреки това обособените изследвания, които станаха част от мета-анализа, демонстрираха, че има обилни разлики при дамите на самостоятелно равнище.

Някои дами остават неудовлетворени от телата си по време на бременността, тъй като считат, че са „ надебелели “, до момента в който други разказват възприятие на беззащитност – измененията в тялото им са неизбежни, само че отвън техния надзор. Смята се също, че нереалистичното обрисуване на бременни дами във образните медии способства за тяхното незадоволство.

Други бременни дами обаче обявиха, че са възприели тялото си по положителен метод по време на бременността, защото към този момент не са го сравнявали с „ идеалното едва тяло “. Някои настояват, че подобрението се дължи на обстоятелството, че са обръщали по-малко внимание на това по какъв начин наподобява тялото им и повече на неговата функционалност, като са се фокусирали върху здравето на бебето.

Чувството на незадоволеност от тялото на бременните дами може да повлияе на психическото и физическото здраве както на майката, по този начин и на бебето. Много дами, които остават недоволни от телата си по време на бременност, също демонстрират признаци на меланхолия и тревога както след раждането, по този начин и в дълготраен проект. Това може да повлияе отрицателно на детето в прочувствен, когнитивен и поведенчески проект. Възможно е също да утежни качеството на връзките сред майката и бебето.

Негативното усещане на тялото при бременните дами е обвързвано и с физическото им положение, защото е допустимо бъдещата майка да се снабди с неприятни привички като нездравословно хранене, упражняване на способи за пречистване на огранизма или даже недояждане. Това може да аргументи прибързано раждане или да повлияе на тежестта на бебето при раждането.

Изследването е оповестено в Pregnancy and Childbirth.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР