Проучване на японски учени доказа, че имунната системавлияе не само

...
Проучване на японски учени доказа, че имунната системавлияе не само
Коментари Харесай

Имунната система влияе пряко на поведението ни


Проучване на японски учени потвърди, че имунната система

въздейства освен на отбраната на организма от болести, само че и на държанието ни.

Връзката се изяснява с особености в интензивността на Т-клетките на имунната система. При продължителна тяхна активация, т.е. в случаите на нескончаем имунен отговор на организма, наблюван при по-дълго боледуване, се появяват промени в метаболитната интензивност на тези кафези.При тези условия се стига до недостиг на значими за мозъка аминокиселини и се блокира производството на допамин и серотонин .

Стига се

до осезаеми промени в държанието.

Не сме ние, когато сме заболели

Отдавна е известно, че след попадане на болестотворен сътрудник в организма

се задействат редица съставни елементи на имунната система , в това число Т-клетките. Тяхната метаболитна интензивност се покачва, с цел да могат да покрият нарасналите си енергийни потребности. Досега обаче не бяха известни систематичните последици върху организма, предизвикани от нарасналата метаболитна интензивност на Т-клетките. Проучването на японските учени обяснява точно тях и открива директните последици върху интензивността на мозъка и поведенческите ни реакции .

За задачата на изследването учените употребяват модифицирани Т-клетки, при които е отстранен рецепторът, посредством който те се деактивират. Така тяхната интензивност се поддържа по-дълго време и се симулират изискванията в организма, следени при по - дълготрайно боледуване .

Учените откриват, че в изискванията на трайно дейни Т-клетки се следи повишение концентрацията на избрани аминокиселини в тези имунни кафези. Това води до понижаване равнищата на съответните аминокиселини в кръвта, а оттова и в някои органи.

Свързани публикации.. Под стрес ли сте – имунната система ще ви даде знак 0 Имунна система – съществени кафези и органи 0 Молекули: Допамин – деспот на държанието 0

Сред въпросните аминокиселини попадат триптофанът и тирозинът . И двете се употребяват за произвеждане на невротрансмитерите допамин и серотонин, които отговярат за държанието ни. Намаленото доставяне на мозъка с тези аминокиселини при дълготрайно дейни Т-клетки води до по-слаба секреция на допамин и серотонин и до осезаеми промени в държанието ни.

Именно този резултат кара учените да асоциират продължителното боледуване и изключително хронични болести с някои неспецифични промени в

поведенческите реакции на пациентите. Ниските равнища на допамин и серотонин водят до разстройства на съня и до прочувствени прояви като незаинтересованост, липса на въодушевление, тревога, боязън и даже меланхолия.

Проучването е оповестено в журнала Nature Immunology. Заключението на създателите му е, че в интервали на боледуване, по-продължително от 3-4 дни, е добре да се увеличи приема на храни , богати на триптофан и тирозин. Наред с изгодите за повишение интензивността на Т-клетките и на имунната система като цяло, те ще допринесат и за по-позитивния взор върху положението ни. Това няма по какъв начин да не форсира оздравителния развой.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР