Проучване на Българската стопанска камара е показало, че две трети

...
Проучване на Българската стопанска камара е показало, че две трети
Коментари Харесай

2/3 от професиите ще са автоматизирани в следващите 5 години

Проучване на Българската стопанска камара е посочило, че две трети от специалностите ще станат автоматизирани в идващите пет години. Това ще се отрази непосредствено върху заетостта и нуждата хората, ангажирани с тези специалности да придобият нови цифрови умения или да се насочат към друга работа.

За да се избегне изключването от трудовия пазар на стотици хиляди заети и внезапното увеличение на безработицата поради автоматизацията и дигитализацията, са нужни общите старания на обществените институции, обществените сътрудници, предприятията и работещите - сподели Добри Митрев, ръководител на Българската стопанска камара.

Според извършеното проучване, единствено 16 % от предприятията разполагат с дълготрайни тактики и ресурсно обезпечени стратегии за цифров преход. За 84 % от работодателите техните предприятия имат други неотложни цели. Обръща се повече внимание на технологиите, само че не и на хората:

" Мога да употребявам една метафора: технологиите ни свързват, само че и технологиите ни разделят. Наблюдаваме фактически цифрови разслоения в работната мощ " - разяснява Томчо Томов, началник на Националния център за оценка на компетенциите в Камарата. Около една трета от работната мощ е застрашена да изпадне от пазара на труда, уточни той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР