Процесът за покушението срещу руския посланик Андрей Карлов започна днес

...
Процесът за покушението срещу руския посланик Андрей Карлов започна днес
Коментари Харесай

Започна делото за убийството на руския посланик в Анкара

Процесът за покушението против съветския дипломат Андрей Карлов стартира през днешния ден в съда за изключително тежки закононарушения в Анкара, упрекнати са 28 души, основен обвинен е ислямският просветител Фетхуллах Гюлен, съобщи Анадолската организация.

Част от обвинените по делото са оповестени за интернационално търсене. С 4-има от арестуваните зад решетки се реализира видео-конферентна връзка. Процесът е следен от огромна група задгранични публицисти.

Покушението против съветския посланик бе осъществено на 19 декември 2016 година в миг, когато той произнасяше словото си при откриването на изложбата „ Русия през погледа на турците “, проведена със взаимните старания на съветското посолство в Анкара и кметството на столичния регион Чанкая. Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ бе погубен в престрелка с полицията в изложбената зала, а Андрей Карлов умря от раните си.

Разследването лиши 2 години, турската прокуратура внесе наказателното дело в съда на 23 ноември 2018 година В обвинителния акт се акцентира, че покушението против Карлов е проведено от терористичната организация на Гюлен ФЕТО, които направиха опита за прелом от 15 юли 2016 година и до разкриването им са се занимавали с шпионаж и разследващи действия.

Акцентира се, че убийството на дипломата съставлява провокация за нанасяне на вреди в турско-руските връзки. Заподозрените за това закононарушение са упрекнати в нарушаване на конституционния ред, присъединяване в терористична организация и обмисляне на ликвидиране за гнет. Разследващите са установили, че покушението е планувано половин година преди да бъде осъществено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР