Процесът на определяне на категорията на труда следва да бъде

...
Процесът на определяне на категорията на труда следва да бъде
Коментари Харесай

Кой и как определя коя категория труд работим


Процесът на установяване на категорията на труда следва да бъде обект на внимание и грижа от страна на всеки служащ или чиновник. Разбирането на този развой и дейното присъединяване в него са стъпки към по-сигурно и предпазено бъдеще . Това не е просто условност, а път към обезпечаването на заслужените ни права и запазването на достолепието ни в професионалния свят. Кой и по какъв начин дефинира коя категория труд работим, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

В днешната динамична работна среда е извънредно значимо да разберем каква категория труд поставяме, защото това има надълбоко въздействие върху нашите права и бъдещето ни, изключително във връзка с пенсионирането.

Категорията на труда, която правим, е значително звено във веригата на нашите права и обществени придобивки. Тя освен дефинира размера на нашата заплата, само че и въздейства върху обществените права, които законът планува за нас .

Как се трансформира заплащането при понижаване на работното време

Важността на категоризацията на труда става изключително явна, когато приказваме за пенсионирането . За да придобием правото си на пенсия, законът изисква избрана възраст. Тази възраст е тясно обвързвана с категорията на труда, който изпълняваме. Различните специалности и действия могат да въздействат на този предел.

Работодателите са задължени да отразяват съответната категория на труда в документите за застрахователен стаж на служащите и чиновниците. Това е основно за вярното установяване на техните обществени права и придобивки.

 istock istock
Определената категория на труда се дефинира от териториалните поделения на Националния застрахователен институт. Оригинални документи, като трудови контракти и заповеди за назначение, са от значително значение за вярната подредба.

Познаването на категорията на труда не е просто условност, а основен детайл в отбраната на нашите права и бъдещето ни, изключително когато стъпваме към златните години и търсим правото на заслужена пенсия. Вниманието към този аспект е стъпка към по-сигурно и предпазено бъдеще.

Ето и по какъв начин се дефинира категорията за всяка една специалност:

Категорията на положения след 31.12.1999 година труд се дефинира въз основа на Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП). С Инструкция № 13 от 31.10.2000 година за използване на НКТП се дефинира обсега на наредбата и условията за категоризиране на труда на работещите в другите действия, производства, работни места и специалности.

Работодателите са задължени при правене на документи за застрахователен стаж да вписват съответната точка от НКТП, по която оферират да се зачете осигурителният стаж на лицата. За аргументиране на предлагането в документите се вписват събитията, при които е полаган труда и са от голяма важност за вярното установяване на неговата категория.

Конкретната преценка за категорията труд, от която следва да бъде зачетен осигурителния стаж, се прави от съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт въз основа на истински документи за застрахователен (трудов) стаж – обр. УП-3, трудови контракти и спомагателни съглашения към тях, заповеди за назначение, трудова брошура, от която да е видна съответната служба, на която е било назначено лицето, предприятието, в което е работило и други

Справка:

член 2, т. 25 от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП)

член 3 от Инструкция № 13 за използване на НКТП

С член 9, алинея 34 от Инструкция № 13 за използване на НКТП
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР