Процедурите по първично предлагане на акции (IPO) в САЩ не

...
Процедурите по първично предлагане на акции (IPO) в САЩ не
Коментари Харесай

IPO пазарът в САЩ достигна рекордните 171 млрд. долара само за 6 месеца

Процедурите по първично предложение на акции (IPO) в Съединени американски щати не стопират да се множат, а набраната сума към този момент счупи миналогодишния връх, макар че са минали едвам 6 месеца от актуалната година.

IPO-тата в Съединени американски щати са набрали общата сума от 171 милиарда $ от началото на тази година. За съпоставяне, през цялата предходна 2020 година IPO-тата генерираха вложения за рекордните 168 милиарда $, сочат данните на Dealogic, представени от Reuters.

Основна причина за внезапния скок на IPO-тата в Съединени американски щати са високите корпоративни оценки на фондовия пазар, които са подхранени от ниските лихви на Федералния запас и паричните тласъци, отпуснати поради COVID-19 пандемията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Китайската компания за споделено пътешестване Didi подаде докуме...

Тези условия предизвикаха вълна от спекулации, които донесоха облага единствено освен на обичайните компании, само че и на по този начин нар. сдружения със особено предопределение (SPAC) – компании, основани с съществена цел набиране на средства посредством IPO.

Очаква се вълната от IPO-та да реализира нови небеса през втората половина на 2021 година, като редица огромни стартъпи готвят листване на борсата. Сред тях са Didi Chuxing Technology, именуван китайският Uber, онлайн платформата за търгуване на българина Владимир Тенев Robinhood Markets и компанията за електрически коли Rivian Automative LLC. Всяко едно от тези листвания ще бъде за милиарди долари, плануват специалисти.

„ Ако пазарите се задържат до равнището, на което се намират в този момент, ще имаме необикновено натоварени с IPO-та лято и есен”, разяснява Еди Молой, началник финансови пазари в Morgan Stanley.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Борсата за криптовалути Coinbase Global публично стана обществена компания, трансформирайки се в първия с...

“Дърветата не порастват постоянно, което значи, че няма да има рекордни размери всяка година. Но, в случай че приемем, че това е устойчиво, чакаме също по този начин и натоварена 2022 година”, прибавя той.

Ако от сметката извадим обществените предлагания на SPAC фирмите, то тазгодишният пазар се движи с темповете от предходната година, като IPO-тата са генерирали вложения за 67 милиарда $ до момента.

Средната еднодневен приход от IPO в Съединени американски щати от началото на годината доближава 40.5%, по отношение на 28.2% през същия интервал на предходната 2020 година и 21.7% през 2019 година, сочат данните на Dealogic.

Средната седмична възвращаемост за 2021 година е 35.7%, по отношение на 32.2% през 2020 година и 25.5% през 2019 година.

Според специалисти, до края на годината IPO-тата в Съединени американски щати могат да наберат вложения за над 300 милиарда $ – сума, която до скоро бе немислима.

„ 500 млн. $ се смяташе за много огромно IPO. В наши дни всичко наподобява към този момент е в милиарди или над 750 млн. $ плюс. Така, че фактически има детонация в размера на преводите.”, споделя Джеф Бънзел, световен началник финансови пазари в Deutsche Bank.
SPAC фирмите наливат масло в огъня

Рекордът на Wall Street се дължи значително на взрива в листването на сдружения със особено предопределение (SPAC).

Този тип сдружения се листват на борсата с концепцията до 2 години след IPO-то да се слеят с частна компания. По този метод частната компания става обществена без да се постанова да осъществя лично IPO.

Само за първото тримесечие на тази година, обществените предлагания на акции от SPAC компании генерираха близо 100 милиарда $. За съпоставяне, през цялата предходна 2020 година този тип листвания донесе вложения за 83 милиарда $, по данни на SPAC Research.

От началото на годината SPAC листванията доближават 339 броя с общо привлечени средства от почти 105 милиарда $. Това е близо 2/3 от общата сума по всички IPO-та в Съединени американски щати за първите 6 месеца.

През 2020 година тези покупко-продажби оформиха по-малко от 1/3 от общата сума по обществените предлагания.

„ Оценките са мощни, потоците на средства са мощни, всички съставки, нужни за деен и сполучлив IPO пазар остават на линия”, споделя Джеф Бънзел от Deutsche Bank.

Бумът на финансовите пазари притегля компании, които другояче биха останали частни за по-дълго време, което единствено способства за рекордните резултати, считат специалисти.

„ Заради възхода на SPAC преводите, много компании мислят, че в този момент е времето да излязат на пазара и да реализират атрактивна оценка.”, разяснява Пол Троп, началник финансови пазари в Ropes & Gray.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР