Процедурата за строителството на АЕЦ Белене продължава и се очаква

...
Процедурата за строителството на АЕЦ Белене продължава и се очаква
Коментари Харесай

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава

Процедурата за строителството на АЕЦ " Белене " продължава и се чака петимата участници да предложат действителни предложения, откакто се срещнат с документите. Това изясни ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в изявление за БНР, откакто тази седмица държавното управление загатна, че оборудването за новата нуклеарна централа ще бъде употребявано на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

На процедура по този метод стоят две благоприятни условия за потреблението на тези реактори, които страната закупи за 1.3 милиарда лева, смята депутатът от ГЕРБ. По негови думи тези пари наложително би трябвало да бъдат вложени в нов нуклеарен план, вместо да бъдат занулени. " Не дай боже, в случай че бъде занулен който и да е нуклеарен план, Националната електрическа компания би трябвало да отпише тези активи и тогава финансовото състояние на НЕК става сериозно. Следва и цялата енергетика. Не може с лека ръка да споделяме тук ще има, тук няма да има нуклеарна енергетика ", безапелационен е Николов.

Той счита също, че в бъдеще България ще има потребност от нови енергийни мощности, защото въглищните електроцентрали имат право да получават държавна помощ до 2025 година, след което ще би трябвало да се устоят на пазарен принцип, и означи още, че в тактиката на Джо Байдън за енергетиката в Съединени американски щати се споделя 125 пъти " нуклеарна енергетика ".

Според анализатора от Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов обаче решението на държавното управление платеното нуклеарното съоръжение да се употребява в АЕЦ " Козлодуй "  е продължение на дълъг интервал на стратегически неясноти и " корупционни планове с доста съществено фискално отражение върху българските данъкоплатци и българската енергетика ".

" Свикнахме с решения, които се базират на предишни, които не са по-добри. 2008-а година беше стартират планът " Белене " с една заблуждаваща вероятност за развиване на българската енергетика и бяха пуснати за разходване над 4 милиарда лв. народен запас. При първото държавно управление на Бойко Борисов се заприказва за мочур и голяма корупция, която не беше разследвана. След това беше решено още веднъж да се продължи строителството на тази АЕЦ. Това няма по какъв начин да анулира корупционното начало и това, че тези реактори не се нужни на българската енергетика в този момент или в идващите 10-20 години. Изненадващо при държавното управление на Орешарски, отново с решение на енергийния министър, още веднъж неразбираемо за какво, след едно посещаване в Съединени американски щати разгласи, че ще строим още два, а по-късно се тормози, че два ще бъдат доста и остана единствено един в " Козлодуй ".... Поредица от десетилетия наред решения, които са отчайващи от позиция на стратегическата изясненост на енергетиката ", разяснява Стефанов.

Според него България няма да има потребност от спомагателни мощности, до момента в който не излязат от употреба 5-и и 6-и реактори на АЕЦ " Козлодуй ", което по думите му е заложено в енергийната тактика, че " може да се случи някъде към 2050-а година, само че там е оповестено, че държавното управление ще се стреми да усили живота на реакторите даже след 2050-а.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР