Проточилата се процедура по избор на титуляри на висшите постове

...
Проточилата се процедура по избор на титуляри на висшите постове
Коментари Харесай

Отзвук:Tръпки ще побият и най-ревностните почитатели на ЕС след пазарлъците за постове в Брюксел

Проточилата се процедура по желание на титуляри на висшите постове в Европейския съюз и сложното търсене на взаимни отстъпки е след водещите тематики в днешните западни издания.

Германският ежедневник " Пфорцхаймер цайтунг " написа, че тръпки ще побият и най-ревностните фенове на Европейски Съюз след пазарлъците за постове в Брюксел. " Всичко опира до пропорционалността, не до здравия разсъдък и сигурно не до демокрацията ", обобщава немското издание. " След тази злополука ще е мъчно да се формулира за какво хората би трябвало да вървят до урните, с цел да гласоподават в бъдеще за Европейски парламент ". " Може би става въпрос за това, че Европейски Съюз сега няма съглашение с популистите от всички страни. Но сега Европейски Съюз е най-големият зложелател самичък на себе си ".

" Това ли е същата Европа, за която слушахме по време на предизборната акция? ", пита риторично немският в. " Манхаймер морген " и продължава: " това ли е съюзът, който е за хората, който е транспарантен и либерален? " Изданието обобщава, че политика, според демократично изразеното предпочитание на гласоподавателите, не се прави на мрачно

Европа се кара за избора на водачи, написа в заглавие френският в. " Фигаро ". Изданието показва, че двадесет и осемте, които се разделиха след маратонска среща на високо ниво, плануват да се съберат още веднъж през днешния ден, с цел да дефинират кой ще управлява основните управителни институции. Вестникът напомня, че в неделя френският президент Еманюел Макрон е дошъл ухилен за срещата на Европейския съвет, обещавайки номинации за три от петте най-високи поста в Европейски Съюз: ръководител на Европейския съвет, началник на Европейската комисия и висш представител по външната политика.

Всичко беше квалифицирано в коридорите на срещата на Г-20 в Осака, с немския канцлер Ангела Меркел, с испанския министър председател Педро Санчес и холандския му сътрудник Марк Рюте, както и със настоящия ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, претрупан да управлява договарянията, написа " Фигаро ".

Планът " Тимерманс " целеше изпращането на Манфред Вебер от Европейската национална партия отпред на Европейската комисия и слагането на настоящия зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс отпред на идващия й състав. След 22 часа разисквания в друг формат и три общи съвещания обаче, френският държавен глава си отпътува през вчерашния ден следобяд с празни ръце.

Вестникът акцентира, че основната задача на евродепутатите на учредителната сесия на новия Европарламент ще бъде избирането на негов ръководител. Това ще помогне да се сложи на вярното място едно от парченцата от пъзела с висшите длъжности в Европейски Съюз, който от седмици вълнува Брюксел и столиците на страните от Европейски Съюз.

Изборът на правоприемник на италианеца Антонио Таяни, който трябваше да бъде през днешния ден, се отсрочи за на следващия ден, с цел да имат време водачите на 28-е да се спогодят за разпределянето на висшите длъжности в общността. Няма признаци обаче, че маратонската среща, която ще има продължения през днешния ден, ще докара до съглашение. " Ще изберем нашия ръководител на 3 юли, без значение от резултата ", сподели Таяни, до момента в който парламентарни източници приказват за ново отсрочване, написа " Фигаро ".

Британският в. " Файненшъл таймс " отбелязва, че безплодното маратонско разискване е приключило през вчерашния ден с взаимни обвинявания, изтощените водачи на страните членки са признали провалянето си, а ядосаният президент Макрон е порицал неуспеха като мощен удар по престижа на общността. Вестникът акцентира, че Макрон е направил обществена аутопсия на " раздялите " и на това, че има повече от един " прикрит дневен ред ", които съгласно него са провокирали безизходицата.

" Трябва да проучваме всички последствия от този неуспех ", сподели Макрон. " Нашият престиж е надълбоко очернен от прекомерно дълги срещи, които не водят до нищо. Създаваме облик на Европа, който не е сериозен ".

Висш посланик дефинира обстановката като " безредна ", откакто Доналд Туск приключи срещата през вчерашния ден по обяд, защото договарянията стигнаха до задънена улица. Признаците за усложнение станаха явни незабавно, откакто се обособи устойчива съпротива против пакетната договорка, разисквана от група водачи, включващи Макрон и Меркел, в коридорите на Г-20 в Осака, показва " Файненшъл таймс ". Този проект обаче получи непредвиден отпор от политическите съдружници на канцлера вътре в десноцентристката Европейска национална партия. Срещу него се разгласи твърдо и групата на Централноевропейските страни. За разлика от Макрон, Меркел беше по-мека и сподели, че намирането на пресечна точка на другите линии изисква време и че Европейски Съюз би трябвало да се стреми към " допустимо най-широк консенсус ".

" Файненшъл таймс " написа, че българката Кристалина Георгиева, някогашен еврокомисар, е била измежду имената, обсъждани за идващ ръководител на Европейския съвет, само че този вид наподобява не е надвил над загрижеността в Полша, Словакия, Унгария и Чехия по отношение на Тимерманс, който е безмилостен критик на нарушаванията на върховенството на закона в някои европейски столици.

В тази връзка президентът Макрон акцентира, че неуспехът разкрива потребността от " дълбока промяна " в метода на взимане на решения в Европейски Съюз и добави, че бъдещо разширение на блока е немислимо без това да бъде направено.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР