Противовъзпалително хранене не предполага към старателно смятане на калориите, консумирането

...
Противовъзпалително хранене не предполага към старателно смятане на калориите, консумирането
Коментари Харесай

Противовъзпалително хранене

Противовъзпалително хранене не допуска към усърдно броене на калориите, консумирането на екзотични артикули или невероятното съчетаване на разнообразни ингредиенти. Това по-скоро е здравословно хранене и не трябва да се преглежда единствено като прийом да загубите непотребните килограми, макар че това може да е прелестен бонус към тази диета.

И по този начин, нашият организъм реагира с инфектиране, в случай че в него попаднат бактерии или вируси. Именно тогава на помощ идват левкоцити и разнообразни химични съединения, които спомагат за нормализиране на положението.

Ако обаче възпалението премине в хронична форма, тогава то може да докара до появяването на алергия, астма, артрит, сърдечни болести, рак, както и до прибързано стареене. Опасността от това положение се крие във обстоятелството, че възпалителният развой може да минава и без признаци. Рисковите фактори за това са:

- Наднормено тегло;

- Нездравословна диета;

- Пушене;

- Диабет;

- Заседнал метод на живот;

- Стрес;

- Заболяване на венците;

- Хронични инфекции.

Ингредиенти на противовъзпалителното хранене

 Принципи на противовъзпалителното хранене

Принципите на противовъзпалителното хранене са ориентирани точно към понижаване на хроничното инфектиране. В допълнение към физическата интензивност, достатъчното количество сън и понижаване равнищата на стрес, би трябвало да концентрирайте диета ви върху следните съставки:

1. Въглехидрати

Те би трябвало да сформират половината от рациона ви. В тази група влизат: пресните зеленчуци, пълнозърнестият самун, кафявият ориз, овесените ядки, просо, елда и бобовите растения. В този случай бързите въглехидрати са несъответствуващи. Трябва да изключите от диета си белия самун, сладкарските произведения, рафинираното брашно и сходните артикули.

2. Мазнини

Те би трябвало да сформират към 1/3 от вашето меню. Здравословните мазнини ще ви оказват помощ да имате сила през целия ден и да усвоявате другите потребни субстанции по-лесно.

Един от най-важните артикули тук е зехтинът. Също по този начин може да добавите към противовъзпалителното хранене орехи, семена от лен, авокадо и по-мазна риба. В този случай е значимо да се поддържа баланс сред киселините от другите типове, а точно да се даде желание на омега-3 и да се опитате да сведете до най-малко потреблението на омега-6 мазнини.

3. Протеини

Останалите 20-30% от диетата ви би трябвало да принадлежат на тези хранителни субстанции. Ако се извличат от растителни източници, тогава ще оказват помощ освен за увеличението на силата ви, само че и за намаляването риска от развиване на онкологични и сърдечни болести. Добри източници на протеини са: леща, фасул, ядки, сини сливи, аспержи, пуешко и пилешко месо, бяла риба, твърдо сирене, кисело мляко.

4. Витамини

Може да ги приемате и като разнообразни добавки към храната, само че въпреки всичко е най-добре да заложите на естествените храни, в които те се съдържат в задоволително количество.

Обезателно във вашето противовъзпалително хранене би трябвало да участват витамините C, D и Е, селен, каротеноиди, фолиева киселина, калций. Може да наситите организма си на фитонутриенти от плодовете и зеленчуците, а тялото си с витамин D от слънчевата светлина.

Какви артикули би трябвало да включите във вашето противовъзпалително хранене?

 Позволени храни при противовъзпалителното хранене

1. Тъмнозелени зеленчуци - съдържат фитонутриенти и антиоксиданти, защищават клетките от увреждане, предотвратяват втвърдяването на артериите и развиването на възпалителни процеси;

2. Боровинки - тези плодове са в положение да обезвреждат свободните радикали. Може да ги добавяте към кашата от овесени ядки или към киселото мляко;

3. Чай - листата на черен и зелен чай имат противовъзпалителни свойства;

4. Млечни артикули - потребни са за имунната система и спомагат за поддържането на салдото на бактериите в червата. Киселото мляко съдържа пробиотици, които поддържат равнището на положителните бактерии. Подобни на тези свойства има комбуча, кимчи и киселото зеле;

5. Чесън - може да се каже, че той е естествен антибиотик, който има противогъбичен и антибактериален ефект;

6. Джинджифил - подправката дейно се бори с хроничното инфектиране. Можете да я добавяте към вашите топли питиета и чайове;

7. Куркума - има отлични противовъзпалителните свойства, които се дължат на наличието на полифенол, който придава на куркумата присъщия жълт цвят.

Полезно е също по този начин да добавите към вашата диета риган, черен пипер, кориандър, карамфил, канела. Дори и дребното количество от тези подправки и билки потиска възпалителната интензивност.

В същото време следва да се заобикалят следните артикули:

- Пържени храни;

- Продуктите, съдържащи трансмазнини;

- Захар (включително нейните заместители);

- Рафинирано брашно;

- Злоупотреба с алкохол.

В противовъзпалителното хранене липсват някакви строги ограничавания. Диетата е разнообразна, уравновесена и здравословна, а също така може да бъде употребена непрекъснато и не вреди на организма по никакъв метод. В дълготрайна вероятност ще ви помогне да избегнете доста разнообразни съществени заболявания.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР