Противоречив план на Япония за освобождаване на пречистени отпадъчни води

...
Противоречив план на Япония за освобождаване на пречистени отпадъчни води
Коментари Харесай

Безпокойство и гняв относно плана на Япония за пречистване на ядрени отпадъчни води от Фукушима

Противоречив проект на Япония за освобождение на пречистени отпадъчни води от атомната централа Фукушима провокира безпокойствие и яд вкъщи и в чужбина, предава „ BBC “.

След цунамито през 2011 година , което нанесе съществени вреди на централата, там са се натрупали повече от милион тона пречистени отпадъчни води. Сега Япония желае да стартира да ги изхвърля в Тихия океан.

Ядреният наблюдаващ на Организация на обединените нации Международната организация за атомна сила /МААЕ/ разгласява отчет, одобряващ проекта на Япония . Но откогато беше разгласен преди две години, проектът провокира дълбоки несъгласия в Япония, като локалните общности показаха опасения по отношение на замърсяването .

Групите от промишлеността за лов на риба и морски блага в Япония и по-широкия район също показаха угриженост по отношение на прехраната си, защото се притесняват, че потребителите ще избегнат да купуват морски блага. И съседите на Токио също не са удовлетворени . Китай беше най-гласовият участник в полемиката, като недвусмислено упрекна Япония , че третира океана като своя „ персонална канализация “ . Във вторник страната разкритикува отчета на МААЕ, заявявайки, че заключенията на органа са „ едностранчиви “.

Какво възнамерява да прави Япония с нуклеарните боклуци?

След бедствието компанията за електроцентрали Tepco изпомпва вода, с цел да охлади горивните пръти на нуклеарните реактори във Фукушима . Това значи, че всеки ден заводът създава нечиста вода , която се съхранява в солидни резервоари.

Повече от 1000 резервоара са напълнени и Япония споделя, че това не е стабилно дълготрайно решение. Той желае последователно да изпусне тази вода в Тихия океан през идващите 30 години, като упорства, че е безвредно да бъде изхвърлена.

Освобождаването на пречистени отпадъчни води в океана е рутинна процедура за нуклеарните централи – само че като се има поради, че това е непряк артикул от повреда , това не е елементарен нуклеарен боклук .

Tepco филтрира водата във Фукушима посредством своята Advanced Liquid Processing System (ALPS), която понижава множеството радиоактивни субстанции до допустими стандарти за сигурност , като се изключи тритий и въглерод-14.

Тритият и въглеродът-14 са надлежно радиоактивни форми на водорода и въглерода и мъчно се отделят от водата. Те са необятно публикувани в естествената среда, водата и даже в хората, защото се образуват в земната атмосфера и могат да влязат във водния цикъл. И двете излъчват доста ниски равнища на радиация , само че могат да съставляват риск, в случай че се употребяват в огромни количества.

Филтрираната вода минава през друга обработка и по-късно се разрежда с морска вода, с цел да се понижат концентрациите на останалите субстанции, преди да бъде изпусната в океана. Tepco споделя, че неговата система от клапани ще подсигурява , че неразредена отпадъчна вода няма да бъде изпусната инцидентно .

Правителството на Япония споделя, че крайното равнище на тритий – към 1500 бекерела на литър – е доста по-безопасно от равнището, изисквано от регулаторите за изхвърляне на нуклеарни боклуци или от Световната здравна организация за питейната вода. Tepco посочи, че равнището на въглерод-14 също ще дава отговор на стандартите .

Tepco и японското държавно управление са провели изследвания, с цел да покажат, че заустваната вода ще съставлява дребен риск за хората и морския живот. Много учени също поддържаха проекта. Експертът по молекулярна патология Гери Томас, който е работил с японски учени по отношение на радиационните проучвания и съветва МААЕ по отношение на отчетите от Фукушима, разяснява:

„ Освободената вода ще бъде капка в океана, както във връзка с размера, по този начин и във връзка с радиоактивността. Няма доказателства, че тези извънредно ниски равнища на радиоизотопи имат нездравословно влияние върху здравето. “

Какво споделят критиците?

Назначени от Организация на обединените нации специалисти по правата на индивида се опълчиха на проекта, както и екоактивисти . Грийнпийс разгласява отчети, поставящи под подозрение процеса на обработка на Tepco, потвърждавайки, че не стига задоволително надалеч в премахването на радиоактивни субстанции. Критиците са на мнение, че Япония би трябвало за момента да държи пречистената вода в резервоарите . Те настояват, че това печели време за създаване на нови технологии за обработка и разрешава естественото понижаване на останалата радиоактивност . Има и някои учени, които се усещат неловко от проекта. Те споделят, че това изисква повече изследвания за това по какъв начин ще се отрази на океанското дъно и морския живот. В програмата Newsday на „ BBC “ морският биолог Робърт Ричмънд , професор в Хавайския университет, акцентира:

„ Видяхме несъответстваща радиологична и екологична оценка на въздействието, което ни прави доста загрижени, че Япония освен няма да може да открие какво влиза във водата, седимента и организмите, само че и в случай че го направи, няма метод да го отстрани... няма метод да върнем джина назад в бутилката. “

Тацуджиро Сузуки , професор по нуклеарно инженерство от Изследователския център за унищожаване на нуклеарните оръжия към университета Нагасаки, също даде своето мнение пред „ BBC “:

„ Планът не е наложително да докара до съществено замърсяване или елементарно да навреди на обществото – в случай че всичко върви добре. “

Но като се има поради, че Tepco не съумя да предотврати бедствието от 2011 година, той остава угрижен за евентуално инцидентно изпускане на нечиста вода .

Какво споделиха съседите на Япония?

Китай изиска Япония да реализира съглашение със страните в района и интернационалните институции, преди да пусне водата. Пекин също упрекна Токио в нарушение на „ интернационалните морални и правни отговорности “ и предизвести, че в случай че съседката ѝ продължи с проекта, „ би трябвало да понесе всички последици “ в случай че нещо се обърка. В момента двете страни имат обтегнати връзки , като неотдавнашното струпване на военна мощ на Япония и провокативните дейности на Китай към Тайван покачиха напрежението.

Токио стартира договаряния със своите съседки и беше хазаин на южнокорейски екип от специалисти на обиколка на централата във Фукушима през май. Но не е несъмнено до каква степен ще се ангажира да получи утвърждението на прилежащите страни, преди да продължи с проекта. За разлика от Китай, Сеул, който искаше да построи връзки с Япония, смекчи опасенията си и във вторник съобщи, че „ почита “ констатациите на МААЕ. Този метод обаче разгневи южнокорейската общност, 80% от която са обезпокоени от изпускането на вода съгласно скорошно изследване. Парк Хи-джун, южнокорейски риболовец, разяснява пред „ BBC Korean “:

„ Правителството постанова мощна политика без изхвърляне на боклуци в морето… Но в този момент държавното управление не споделя нито дума (на Япония) за отпадъчните води, които се вливат в океана. “

Той добавя:

„ Някои от чиновниците споделят, че би трябвало да мълчим, в случай че не желаеме да накараме потребителите да се тревожат още повече. Мисля, че това са нелепости. “

Хиляди участваха на митинги в Сеул , призоваващи за дейности на държавното управление, защото някои купувачи, страхувайки се от спиране на доставките на храна, натрупаха сол и други артикули от първа нужда.

В отговор Народното събрание на Южна Корея одобри резолюция предходната седмица, противопоставяща се на проекта за освобождение на вода – макар че не е ясно какво влияние ще има това върху решението на Япония. Длъжностните лица също стартират „ интензивни инспекции “ на морските жители и се придържат към съществуващата възбрана за импорт на японски морски блага от районите към завода във Фукушима .

За да успокои страховете на обществеността , министър председателят Хан Дък-су заяви, че би бил подготвен да пие водата от Фукушима , с цел да покаже, че е безвредна, до момента в който един чиновник сподели предходната седмица, че единствено дребна част от изхвърлянето ще приключи в корейските води.

На други места в района няколко островни народи също показаха угриженост по отношение на районната група на Форума на тихоокеанските острови, наричайки проекта още една „ огромна злополука с нуклеарно замърсяване “.

Как реагира Япония?

Японските управляващи и Tepco се пробваха да убедят критиците, като изясняват науката зад процеса на лекуване и ще продължат да го вършат с „ високо равнище на бистрота “, даде обещание министър-председателят Фумио Кишида във вторник.

В материали, оповестени на уеб страницата на министерството на външните работи, Япония също по този начин уточни, че други нуклеарни централи в района – изключително тези в Китай – изхвърлят вода с доста по-високи равнища на тритий. BBC съумя да ревизира някои от тези числа с обществено налични данни от китайски атомни централи.

Но най-голямото опрощение може да е отчетът на МААЕ, оповестен от шефа на организацията Рафаел Гроси по време на посещаване в Япония.

Докладът, излязъл след двегодишно следствие, откри, че Tepco и японските управляващи дават отговор на интернационалните стандарти за сигурност по няколко аспекта, в това число уреди, инспекции и правоприлагане, мониторинг на околната среда и оценки на радиоактивността.

Във вторник Гроси съобщи, че проектът ще има „ нищожно радиологично влияние върху хората и околната среда “ . След като международното нуклеарно наблюдателно куче даде своето утвърждение, Япония може да стартира да изпуска водите от Фукушима още през август, съгласно някои отчети – подготвяйки сцената за засилен конфликт с нейните критици.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР