Противно на уверенията на служебния кабинет и представители на преговарящите

...
Противно на уверенията на служебния кабинет и представители на преговарящите
Коментари Харесай

Финансисти: Положението с бюджета през януари ще е хаос

Противно на уверенията на служебния кабинет и представители на договарящите партии, че забавянето на държавния бюджет е условност, с разноските на страната през януари ще има проблеми. Много е евентуално разпоредбите на закона за обществените финанси да бъдат нарушени, като риск от нарушаване на текстове има както в частта доходи, по този начин и при разноските.

Това разясниха финансисти във връзка предстоящото закъснение на проектобюджет 2022. При договарянията в част финанси съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев призна, че бюджетът едва ли ще е подготвен преди календарното настъпване на новата година и евентуално ще се одобри през януари. Много малко евентуално е вероятно ново държавно управление да употребява заготовката за проектобюджет, направена от служебния кабинет, тъй като следва огромно преструктуриране на типовете министерства и преместване на второстепенни разпоредители с бюджет.

Неприемането в точния момент на закон за бюджета ще бъде казус за България за последните две десетилетия, разясниха финансисти. България не е изпадала в политически рецесии, непозволяващи навреме приемане на закон за държавния бюджет, като последният сходен случай е през инфрактната 1997 година с невиждана инфлация и политическа рецесия. Тогава законът за държавния бюджет е обнародван едвам на 1 юли.

Забавянето на сметките на хазната през 1997 година се е случило при напълно друга нормативна база – тогава към момента е в действие законът за устройството на дъжавния бюджет. Този закон бе заменен от Закона за обществените финанси, като текстовете, уреждащи закъснение на процедурата за приемане на бюджет, ще се ползват за пръв път. " Още от в този момент може да се предвижда, че ще се написа история и пoложението с бюджета през януари ще е безпорядък ", разясниха финансисти. 

Законът за обществените финанси в сегашния си тип включва няколко групи ограничавания. При неприет бюджет законът изисква разноските да се вършат до размера им за същия интервал на миналата година, като обаче се отчетат влезнали в действие решения на Народното събрание и Министерския съвет. Изисква се и разноските да не са повече от постъпилите доходи.

И двете ограничавания основават риск от несъблюдение, разяснява Петър Чобанов от Движение за права и свободи. Няма никакви гаранции на фона на рестриктивните мерки в икономическата интензивност, че приходите в първия месец на годината ще са безпроблемни. Ако се съди по предходната година, приходите и разноските януари месец по държавния бюджет са били на ръба - държавният бюджет е излязъл на остатък от 21,6 млн. лева. 

По-сериозното усложнение идва от условието за ограничение на разноските и прехвърлянията до размера им за същия интервал на миналата година. С актуализацията на пенсиите, която е планувана да се случи с дата декември, 2022 година, няма по какъв начин прехвърлянията за общественото обезпечаване през януари да останат на равнището от януари, 2021 година

Социалното министерство към този момент побърза да изясни, че Кодексът за обществено обезпечаване не включва категорично условие разноските да не надвишават тези от същия интервал на миналата година. За тези разноски е обезпечено, че ще се правят в нужния размер по отношение на настоящите нормативни актове. Това обаче ще отнеме запас от общото разрешено равнище на прехвърлянията в държавния бюджет. „ Ясно е какво ще се случи на процедура – пенсиите ще бъдат платени в нараствания си размер на 7 януари, а до края на месеца парите няма да стигнат за всички останали прехвърляния и или някъде ще има разкриване, или ограничаването разноските да не надвишават тези от януари, 2021 година, няма да се съблюдава “, разяснява Чобанов.

Справка в консолидираната фискална стратегия към края на януари, 2021 година демонстрира, че прехвърлянията към НЗОК и Национален осигурителен институт са били в размер на 684,6 млн. лева Общият размер на прехвърлянията, с включени прехвърляния към общините и университетите, е 1.425  милиарда лева Към момента няма подробни планове на какъв брой тъкмо ще възлязат спомагателните разноски за пенсии, само че сумата при всички случаи ще надвиши 100 млн. лева за един месец. Актуализацията на пенсиите първо бе планувана за октомври, като тогава общественият министър Гълъб Донев обясняваше, че до края на годината – или за три месеца, ще са нужни 339 млн. лева  Това обаче въобще не включва добавката от 120 лева, давана антикризисно на всички пенсионери. При договарянията бе дадено никой пенсионер да не падне под парите, които е взимал до актуализацията.

Много е евентуално проблем да има и с бюджета за системата на опазването на здравето поради изключителните разноски около коронакризата. Тук има едно увеличено заплащане - на полагаемите се пари за първа линия, като оптималната сума бе вдигната на 1200 лева Ресурсът за първа линия като цяло не бе подсигурен на 100% в бюджета за 2021 година и се наложи при актуализацията му през лятото по това перо да бъдат отпуснати спомагателни пари. В закона за здравно обезпечаване, за разлика от кодекса за обществено обезпечаване, е планувано също при неприет бюджет разноските да не надвишават тези за същия интервал на миналата година. Може да се чака, че проблем с обособена група разноски през януари ще има и около инфлацията. 

АКТУАЛИЗАЦИЯ

Не се приема безрезервно и към този момент оповестената позиция от договарящите партии, че сигурно ще има актуализация на бюджет 2022 в средата на годината. Какво постанова сходна актуализация, с изключение на неналичието на изясненост какво тъкмо има намерение да прави новото държавно управление, разясняват финансисти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР