Противно на очакванията на правителството Европейската комисия не даде зелена

...
Противно на очакванията на правителството Европейската комисия не даде зелена
Коментари Харесай

Еврокомисията не пусна плана за възстановяване на Кирил Петков


Противно на упованията на държавното управление Европейската комисия не даде зелена светлина на Националния проект за възобновяване и резистентност, оповестява уеб сайтът „ Сега “. Вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев неотдавна разгласи, че чака на 15 март страната ни да получи техническо утвърждение, само че България е договорила с Брюксел нова пролонгация за одобрение на документа – до 15 април, разбра се на постоянния брифинг на комисията. От Брюксел въпреки всичко показаха очаквания документът да бъде утвърден колкото се може по-бързо, преди новата последна дата. Това е четвъртата подред едномесечна пролонгация, която Европейска комисия дава за утвърждение на проекта по искане на българските управляващи, откакто новото държавно управление реши да включи по-сериозни промени в документа.

В проекта се постановиха голям брой корекции поради неналичието на твърди задължения в частта нисковъгледордна стопанска система и стратегическото решение на държавното управление да се откаже от препоръчан от служебния кабинет план – за създаване на парогазова централа в комплекса „Марица Изток“. Според кабинета е неуместно България да замества мощности с запас, при който е подвластна в доставките. Проектът за парогазова централа бе сменен от различен, само че също противоречив – за балансиране на енергийната система посредством закупуване на акумулатори, които да поемат остатъците при производството на електрическа енергия и да могат да ги съхраняват за интервали, в които има дефицит или пазарът е по-изгоден за реализация. Наред с този план обаче държавното управление одобри съществени промени и в други елементи на проекта като превоз. От Европейска комисия дефинират договарянията за конкруктивни, само че очевидно времето не е стигнало за изчистване на всички проблеми.

Темата за приемането на проекта бе наранена пътем от премиера Кирил Петков на среща с бизнеса, като Петков увери, че в идващите няколко седмици ръководителят на Европейска комисия ще дойде в България за подписването на проекта. Голямото забавяне на документа слага България в обстановка още да няма признат проект на фона на наближаващи периоди за отчитане на осъществяването. По правилник страните членки следва да регистрират осъществяването на проектите два пъти годишно – до 30 април и до 15 октомври, като с изключение на съответни резултати следва да се рапортува и осъществяването на 14 общи за целия съюз индикатори.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР