Против са пристанищните оператори и туристическият сектор, които защитават икономическите

...
Коментари Харесай

Без круизни кораби, моля, ние сме Венеция

Против са пристанищните оператори и туристическият бранш, които пазят икономическите изгоди от круизната промишленост.
" Намесата не можеше повече да бъде отлагана. " Така италианският министър на културата Дарио Франческини разяснява решението на държавното управление да забрани от 1 август на круизни кораби да влизат в лагуната на Венеция, с цел да защитят локалната екосистема и културното завещание от отрицателните резултати на всеобщия туризъм.

За това от години упорстваха както венецианците, по този начин и природозащитниците. Но тези претенции срещаха отпора на пристанищните оператори и на туристическия бранш, които подчертаваха икономическите изгоди от круизната промишленост.

След оповестяването на новината представителят на организацията " Не на огромните кораби " съобщи, че " тази победа е съвсем невероятна ". Пред " Капитал " жителят на Венеция Гуидо Казанова споделя, че също е удовлетворен: " Хората желаеха това от доста дълго време и малко на брой бяха съгласни с навлизането на круизните кораби. Може да има някои негативи за локалните магазини, само че доколкото знам, ще има обезщетения. И в последна сметка Венеция ще завоюва. "
Черен лист на ЮНЕСКО
През последните 10 години Венеция бе сцена на конфликт сред тези, които съставляват ползите на круизния бранш, наемащ хиляди хора в региона, и тези, които считат, че има риск от непоправими вреди за околната среда и за нежните постройки. Миналия месец круизен транспортен съд с 2500 пасажери влезе в лагуната - първият след началото на пандемията от ковид, и това възобнови дебата за изгодите и вредите от всеобщия туризъм, а недоволни венецианци излязоха на митинг в дребни лодки и развяха протестни знамена.

В предишното Рим е прокарвал неколкократно законодателство, ограничаващо достъпа на огромните кораби до града, само че различното място за акостиране към момента не е готово. През април държавното управление на Марио Драги разгласи, че възнамерява да забрани навлизането на круизните кораби в каналите Джудека и Сан Марко, само че не беше избрана съответна дата. Освен това като изискване за възбраната бе сложено построяването на ново пристанище, където туристите да могат да слизат на брега и да посещават Венеция. Този план обаче може да отнеме години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР