Против обявяването на нови защитени зони и местности в Царево

...
Против обявяването на нови защитени зони и местности в Царево
Коментари Харесай

В Царево се обявиха против нови защитени зони до приемането на ОУП

Против оповестяването на нови предпазени зони и местности в Царево (), до приемането на Общ организационен проект (ОУП), се разгласи през днешния ден общинският съвет в морския град. Докладната бележка беше импортирана от кмета Георги Лапчев след постъпили тъжби на притежатели на земи към Корал.

Не сме срещу природата, а срещу метода, по който това се случва и че никой не е питал локалните и притежателите на земи за оповестяването на региона към Корал за част от Натура, уточни кметът Георги Лапчев:

„ Нали, в духа на новото време, в този момент се приказва, че би трябвало да има колкото се може повече бистрота. Че негово величество суверенът би трябвало да взема решение. Къде е мнението на суверена сега “, добави той.

Местните поданици са обезпокоени, разяснява кметът на Лозенец Женя Гандиева:

„ Първо – от обстоятелството, че никой не се допита до тяхното мнение, дори не са и известени за това решение. Никой не е наясно какво ще се случва с техните земи “, уточни тя.

От опозицията гласоподаваха „ въздържал се “, Емил Пейчев разяснява:

„ Гласувахме по този метод, тъй като считаме, че не сме ние органът, който би трябвало да вземе това решение. В последна сметка министърът е представител на върховенството на закона и действително видяно ние няма по какъв начин да променим негово решение “, счита Пейчев.

Мнозинството в общинския съвет одобри докладната бележка и се разгласи срещу основаването на нови предпазени местности, до момента в който не бъде признат Общият организационен проект, дружно с екологичната оценка, както и проекта за ръководство на парк „ Странджа “. Решението им ще бъде изпратено на екоминистъра.

Против разширението на трите зони " Ропотамо " (с Корал), " Галата " и " Плаж Шкорпиловци " се оповестиха и от Националната асоциация " Българско Черноморие ", които изпратиха отворено писмо до президента и до екоминистерството. 
Очаквайте репортаж по тематиката!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР