Протичащите в Москва преговори за примирие в Либия приключиха без

...
Протичащите в Москва преговори за примирие в Либия приключиха без
Коментари Харесай

Воюващите в Либия близо до споразумение

Протичащите в Москва договаряния за помирение в Либия завършиха без сключване на съглашение, съобщи РИА " Новости ".

В същото време съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че на договарянията е реализиран прогрес. По думите му ръководителят на настоящото в Триполи Правителство на националното единодушие (ПНС) Файез Сарадж е подписал квалифицираното съглашение за преустановяване на огъня. Неговият противник фелдмаршал Халифа Хафтар, който командва Либийската национална войска (ЛНА), е изискал време за размисъл до вторник сутринта за окончателното си решение по съглашението.

Над 6 часа продължиха договарянията сред външните и военните министри на Русия и Турция, които обсъждаха план за съглашение сред ПНС, което е в Триполи, и ЛНА, която управлява 2/3 от Либия.

Проектът планува взаимно евакуиране на войските, преустановяване на огъня под контрола на Русия и егидата на Организация на обединените нации, приключва се и прехвърлянето на турски войски в Либия. По информация на медиите Русия ще управлява прекратяването на огъня и ще изпрати в Либия делегация за наблюдаване на този развой. Турция би трябвало да приключи изпращането на свои военни в Триполи, а Организация на обединените нации ще реализира интернационалния надзор по съблюдаване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня. В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции.

Двете страни в спора би трябвало да се съгласят да разрешат казуса извънредно по кротичък път и посредством делене на пълномощията и дилемите сред ПНС, от една страна, и Народното събрание в Източна Либия, подкрепян от ЛНА на Халифа Хафтар. ЛНА ще бъде натоварена с битката против тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на ПНС.

Документът планува надзор на морските и сухопътните граници, като на армията се разпорежда да подсигурява сигурността на нефтените и газовите залежи.

Германия приветства съглашението за преустановяване на огъня, което е резултат от напъните на президентите на Русия и Турция, съобщи представителят на външното министерство Щефан Зайберт. Ако влизането му в действие се удостовери, това ще даде съображение за провеждането на конференция по Либия в Берлин, дата за която ще бъде оповестена в допълнение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР