Протестриращите изразиха и гнева си срещу изключението, дадено от правителството

...
Протестриращите изразиха и гнева си срещу изключението, дадено от правителството
Коментари Харесай

Нетаняху влезе в болница заради херня на фона на многохиляден протест срещу него в Йерусалим

Протестриращите показаха и гнева си против изключението, обещано от държавното управление на ултраортодоксалние мъже да извършват наборна работа.

Според израелския новинарски канал Ен 12 т ова е била както наподобява най-голямата проява от началото на войната в Газа.

Около 600 израелски военни бяха убити до момента в тази война. Това са най-големите жертви, дадени от израелски военни, от години насам.

Днес изтичаше срокът, до който израелското държавно управление трябваше да позволи въпроса в дългогодишната патова обстановка, обвързвана с освобождение на ултраортодоксални от наборна работа. Върховният съд даде на държавното управление обаче период до 30 април да показа спомагателни причини по въпроса.

В четвъртък обаче отново Върховният съд на Израел разпореди прекъсването на държавните дотации за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии , известни като йешива, вместо да отбиват военна работа. В решението на магистратите се показва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общност.

На на фона възходящия яд в Израел министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху разгласи, че има херния и ще бъде опериран през днешния ден. Хернията му била диагностицирана при обикновен обзор, заяви на брифинг Нетаняху и добави, че доста скоро ще се върне на работа след интервенцията.

Операцията ще се извърши през днешния ден при цялостна анестезия, а до момента в който е в операционната, вицепремиерът и министър на правораздаването Ярив Левин поема функционалностите на министър-председател.

На конференцията Нетаняху съобщи още, че прави всичко допустимо, с цел да върне заложниците, които остават в линията Газа . Той съобщи, че е заинтригуван да успее в това и отхвърли изказванията на негови критици, че единствено се прави, че пробва да освободи тези хора, оповестява " Джерусалем пост ".

Премиерът разяснява и апелите от фамилиите на заложниците да подаде оставка и съобщи, че произвеждането на избори ще върне Израел месеци обратно.

" Изборите ще сковават Израел и " Хамас " ще бъде първи, който ще поздрави новият израелски министър председател " , сподели Нетаняху.

Той акцентира, че предварителни избори биха парализирали и напъните за реализиране на договорка за освобождение на заложниците, прибавя ТАСС.

На конференцията Нетаняху упрекна " Хамас ", че е втвърдил позицията си в договарянията за реализиране на преустановяване на огъня във войната в Газа, съобщи Франс прес.

" Докато Израел демонстрира еластичност в позициите си по време на договарянията, то " Хамас " втвърдява позициите си ", съобщи Нетаняху.

Израелският министър председател също по този начин съобщи, че израелските сили за защита са подготвени да работят в град Рафах, с цел да изтеглят цивилните оттова и да раздадат филантропична помощ, написа " Таймс ъв Израел ".

" Това е вярното нещо, което да се направи оперативно и в интернационален проект ", сподели той. Нетаняху добави, че това ще отнеме време, само че ще бъде свършено.

Той увери, че батальоните на " Хамас " в града ще бъдат отстранени. " Победата е невъзможна без това ", акцентира той.

Нетаняху похвали израелските сили за защита за продължаващата интервенция в болничното заведение " Аш Шифа " в град Газа.

" Тази болница не наподобява като другите лечебни заведения по света. Тя наподобява като къща на тероризма ", съобщи той.

" Хамас ": Позициите ни са прекомерно отдалечени

" Позициите сред договарящите страни за реализиране на преустановяване на огъня в линията Газа са към момента прекомерно отдалечени, с цел да се приказва за прогрес в това отношение ", съобщи и представител на " Хамас ", представен от Франс прес.

" Съмнявам се, че има прогрес сред договарящите страни, тъй като позициите им са прекомерно отдалечени. Бенямин Нетаняху не е сериозен и не е заинтригуван и американската администрация не упражнява същински напън ", съобщи представителят, поискал да резервира анонимност. Съединени американски щати са медиатор в договарянията и съдружник на Израел.

Преговорите за помирение сред Израел и " Хамас " се възобновяват в Кайро през днешния ден, заяви тази заран проправителствената египетска медия " Ал Кахера нюз ", която е близка до египетските служби за сигурност, съобщи Франс прес.

Но този следобяд палестинското придвижване " Хамас " опроверга информацията за нов кръг от договаряния, който да е почнал през днешния ден в Кайро, оповестява " Ал Джазира ", като цитира представителя на политическото бюро на палестинското придвижване Усама Хамдан. Според него израелската страна попречва воденето на договаряния и не дава никакви гаранции за осъществяване на изискванията, поискани от " Хамас ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР