Протестна декларация, която ще бъде изпратена следващата седмица до Министерството

...
Протестна декларация, която ще бъде изпратена следващата седмица до Министерството
Коментари Харесай

Протестът на пчеларите в Плевен доведе до Консултативен съвет в Министерството на земеделието/СНИМКИ/

Протестна декларация, която ще бъде изпратена идната седмица до Министерството на земеделието, храните и горите беше призната на митинга, който се организира в Плевен от представители на пчеларския отрасъл. Декларацията е подкрепена с подписка, която ще бъде импортирана на Консултативния съвет по пчеларството, който се привиква незабавно на 8 май от земеделския министър.
 p4eli dariknews.archive
По време на митинга, в който присъединяване взеха пчелари от редица градове в България, ръководителят на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов съобщи, че е нужно криминализиране отравянето на пчелите и незабавна смяна на нормативната уредба в отбрана живота на пчелните фамилии.
 p4eli dariknews.archive
Директорът на на дирекция " Животновъдство " в МЗХГ Силвия Василева съобщи пред протестиращите, че обстановката е извънредно неприятна, има злоупотреби при пръсканията, не се съблюдава законодателството.-->
„ Фактът, че сме тук демонстрира, че желаеме да има смяна и разбираме казуса. Пуснахме Дневен ред и покана към всички членове на Съвета по пчеларство, който ще бъде призован на 8-ми май. Работата по смяна на Наредба 13 към този момент стартира, само че в този момент ще имаме нов метод въз основата на това, което се случва. Новият метод ще бъде в действителност присъединяване в срещата на представители на Асоциацията на земеделските производители и Асоциацията на зърнопроизводителите, с цел да може да се обясни още веднъж, по какъв начин стават уведомленията, с цел да ома една просвета на земеделие. Това, което в тази ситуация се появи пред нас като уведомления демонстрира безусловно непознаване на Наредба номер 13 – неспазване на часовете за напръскване, неспазване на периодите за съобщение и в последна сметка сте пострадали вие – пчеларите “, сподели Силвия Василева.    
 p4eli dariknews.archive
Сред настояванията, посочени в протестната декларация на пчеларите са: инкриминиране на отравянето на пчели, като то се одобри за закононарушение и се включи в Наказателния кодекс. Да се завишат санкциите при определяне на нарушаване на Закона за отбрана на растенията, Закона за пчеларството и Наредба 13.
Да се лишава правото на дотация на земеделския собственик при определяне на отравяне на пчели.
 p4eli dariknews.archive
Да се конфискува в интерес на страната земеделската техника, с която е осъществено отравянето на пчели; да се лишава свидетелството за осъществяване на растителнозащитни мероприятия при установено нарушаване на закона; да се увеличи кадровият потенциал на службите за растителна отбрана. Да се създаде и вкара система за следене на придвижването на земеделската техника; при наново нарушаване да се лишава правото за практикуване на земеделска активност за избран интервал или вечно.
Само за област Плевен, заличаването визира над 5000 пчелни фамилии, като провали има в Долна Митрополия, Гулянци, Искър, Божурица, Биволаре, Бреница.
 p4eli dariknews.archive

 p4eli dariknews.archive
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР