Протестите за цените на горивата вчера разделиха мненията в обществото.

...
Протестите за цените на горивата вчера разделиха мненията в обществото.
Коментари Харесай

По-скъпи ли са наистина горивата у нас?

Протестите за цените на горивата през вчерашния ден разделиха мненията в обществото. Според някои повдигането на цените е същински проблем, който даже може да дестабилизира страната. Други настояват, че митингите в действителност са подстрекавани и повдигането на цените на горивата в действителност не е същинската причина за недоволството.

Междувременно, финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че спор за повдигането на "Гражданска отговорност " до 1000 лв. няма, това не стои на дневен ред и тематиката е нечиста сделка. Затова взехме решение да проверим по какъв начин се движат цените на горивата в последните години. Графиките са от уеб страницата fuelo.net, в който има данни за всеки ден от последните години. Започваме с графика за цените на горивата в края на август 2013-а, няколко месеца след застъпването на кабинета "Орешарски " на власт.



Тъй като интервалът е летен, има догадка, че нарастването на горивата се прави спекулативно в този интервал, поради многото пътуващи на отмора. Затова взехме решение да проверим какви са данните на 11 ноември (вчерашния ден на протеста), преди пет години, написа topnovini.



Видно от графиката, цените на главните горива са спаднали с по към 5-7 стотинки на литър, само че към момента са на равнища, по-високи от цените сега.

Две години по-късно - през 2015-а, картинката е малко по-различна:



Средната цена на двете най-популярни горива е спаднала с към 50 стотинки на литър, автогаза - с към 40 стотинки на литър, а метанът е със приблизително 6-10 стотинки надолу. Какви обаче бяха цените от предходната година?



Видно при сравненията от 2015-а и 2017-а е, че цените на горивата са в сходни граници. Eто и днешните цени, събрани от fuelo.net:



Разбира се, видно е, че междинните цени на горивата сега са по-високи от 2017-а. Въпреки това обаче цената е със приблизително към 20% по-ниска отпреди пет години. От информацията във fuelo.net и fuel-prices-europe.info излиза наяве, че бензин А-95 у нас е измежду най-евтините в цяла Европа. Цената му е същата като в Люксембург, а само в Унгария, Литва и Полша е по-евтин, освен това - с не повече от пет стотинки на литър. Най-скъп е бензинът в Холандия, където заплащат равностойността на 3.31 лева на литър.

Що се отнася до междинните стойности на дизела - страната ни също е измежду страните с най-евтино гориво в Европейски Съюз. По-евтино е единствено в Люксембург, Малта, Полша и Словакия. В рамките на Евросъюза най-скъпият дизел е в Белгия, където заплащат равностойността на 3.15 лева на литър.

Цените са крайни, от цените на бензиностанциите в другите страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР