Протестите за правото на легален аборт в Полша се възобновиха

...
Протестите за правото на легален аборт в Полша се възобновиха
Коментари Харесай

Забраната на абортите в Полша вече уби жена |

Протестите за правото на законен аборт в Полша се възобновиха след гибелта на бременна в 22-та седмица жена - първата жертва след съвсем цялостната възбрана на абортите в страната.

Бременната жена е призната в болница по неотложност поради липса на околоплодна течност. При такива обстановки нормално се прави аборт, само че вместо това медиците са изчакали гибелта на плода. По-късно умира и майката, заяви Агенция Франс Прес. 

Това е и повода за митингите в отбрана на правото на законен аборт, които се възобновиха през вчерашния ден в столицата Варшава.

Според уредниците на митинга лекарите се опасяват да правят процедурата поради новото законодателство.

На доктрина, съгласно решението на полския Конституционен съд, абортът в тази ситуация на тази жена е позволен - поради клаузата в закона, която позволява процедурата при положение, че животът на майката е заплашен.

Според Йоланта Будзовска, юрист по здравно право, полските медици все пак не правят аборти, тъй като се опасяват.

" Когато законите са доста репресивни, а глобите се постановат на лекарите, те са склонни да ги поясняват даже по-строго, с цел да избегнат рисковете “, споделя пред Агенция Франс Прес Ирен Донадио от Международната федерация за планувано родителство.

Как стартира всичко?

- включващи редица положения от синдром на Даун до съдбовни болести - са противозаконни. С това решение абортите в страната станаха на процедура невъзможни, като изключения се позволяват единствено при обезчестяване, блудничество и опасност за живота или здравето на дамата. Медици в мощно религиозната страна обаче употребяват религията като мотив, с цел да откажат аборт даже и при такива случаи.

Съдът се произнесе откакто беше сезиран от депутат от ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " предходната година. 

Последваха и  в разнообразни градове в страната.

Ефектите

Абортите в Полша обаче не стопираха, даже в противен случай - правят се доста противозаконни и рискови процедури, а доста дами избират и да изоставен страната, с цел да извършат интервенцията в прилежащи страни. Официална статистика за починалите дами при опит за такива аборти, несъмнено, няма.

В този смисъл решението на Конституционен съд се трансформира и в действителна опасност за живота на полякините. За религиозните лекари пък законът дава опция да отхвърлят процедурата.

Абортът е човешко право

Заради решението на полския Конституционен съд в края на юни. Това се случи с приемането на резолюция, чиято съществена цел е да противодейства на ограничението на правата на дамите в страни като Полша и Малта.

Тя приканва страните членки да признаят, че всяка интервенция и опит на ограничение на достъпа до контрацепция, аборт и репродуктивни грижи „ съставлява нарушаване на правата на индивида “.

В резолюцията е упомената и разкритикувана така наречен " уговорка за съвест " - един от главните причини на лекарите за отвод да извършат аборт, даже и в страни, където той е позволен. Тази уговорка позволяваше на медиците да отхвърлят осъществяването на процедурата поради " вяра или съвест ", даже и когато бременността заплашва живота на майката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР