Протестите в Словакия след убийството на журналиста Ян Куцияк едва

...
Протестите в Словакия след убийството на журналиста Ян Куцияк едва
Коментари Харесай

Политическата буря в Словакия продължава да вилнее с пълна сила

Протестите в Словакия след убийството на журналиста Ян Куцияк надали ще доведат до рухването на кабинета на Роберт Фицо. Това съобщи в изявление за предаването „ Събота 150 " словашкия публицист Петер Хабара от изданието " Актуалити ", за което работеше и убития проверяващ публицист Ян Куцияк.

" Може би той ще смени някои хора в държавното управление, в това число вътрешния министър, за който се приказва, че ще подаде оставка в понеделник. Твърде е допустимо да се случи. Няма разделяне измежду хората по въпроса, дори има огромно единогласие. Защото корупцията е проблем в Словакия откогато се помним. Гневът измежду хората е огромен и по тази причина те стачкуват ", счита още той.

Хабара разказа дали и по какъв начин тъкмо министър председателят и хора от обкръжението му се свързват с корупция и мафията съгласно Куциак:

" Според публикацията му е имало връзка сред държавната канцелария, по-конкретно на Мария Трошкова - неговата асистентка, и на Вилям Ясан. И двамата е трябвало да бъдат тествани от службите за сигурност. Има доказателства, че те са работили не тъкмо с мафията, само че с хора, за които има съмнения, че са свързани с калабрийската мафия ".

Журналистът е скептично надъхан във връзка с разрешаването на убийството:

" Разследването, съгласно мен, ще докара до задънена улица, тъй като, както знаем, телата на двамата бяха открити в неделя вечерта, късната вечер. И от информацията, с която разполагаме от следствието, убийството е станало предходната сряда или четвъртък. И който и да е направил това извънредно закононарушение, към този момент е избягал надалеч. Селото, където е станало убийството, е в много далечен регион и по тази причина е мъчно който и да било да бъде открит./.../Винаги съм бил реалист. Но даже и да прозвуча наивно - би било добре това ликвидиране да бъде разкрито, да бъдат открити причинителите и изправени пред правораздаването. Но Словакия, освен държавното управление - Словакия като цяло, би трябвало да се промени. Трябва да променим манталитета си по отношение на корупцията. Едно е човек да става очевидец постфактум. Но доста хора са дейни участници - като да вземем за пример подкупват доктори, с цел да получат по-добри здравни грижи. Ако не можем да изкореним това от съзнанието си, ще е доста мъчно в бъдеще то да бъде изкоренено от страната като цяло ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР